Ειδήσεις

Στα 250 εκατ. ευρώ το κόστος του «Marina Tower», θα ολοκληρωθεί το 2025

Στα 250 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος του πρώτου πράσινου ουρανοξύστη στην χώρα μας, του Marina Tower που θα ανεγερθεί την έκταση του Ελληνικού, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Θα είναι ένας ουρανοξύστης αποκλειστικά με κατοικίες. Συνεπώς, η χρήση των εγκαταστάσεών του προορίζεται αποκλειστικά για τους κατοίκους του και τους επισκέπτες τους. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή του έργου, εντός του Ελληνικού, θα υπάρχουν καταστήματα, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία και άλλες υποδομές που θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που δόθηκαν σε εκπροσώπους του τύπου από την διοίκηση της Lamda Development στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίας του έργου, η εταιρία βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης των μελετών με στόχο την κατάθεσή τους προς αδειοδότηση εντός του 2022. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση κατασκευής του έργου, με την διενέργεια διαγωνισμού για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower, η οποία όπως αναφέρουν «θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, αντιστοίχου ποιότητας και προδιαγραφών».

Επισημαίνεται επίσης από την εταιρεία ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, ώστε να αξιολογηθούν από τους εξειδικευμένους γεωτεχνικούς και στατικούς μελετητές του έργου και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για την θεμελίωση και στατική επίλυση του πύργου.

Οι μελέτες θα κατατεθούν σε περιβάλλον BIM (Building Information Modeling) σε όλες τις φάσεις του κύκλου ζωής του έργου. Η εν λόγω μεθοδολογία, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, πιστοποιεί την παραγωγή πλήρως συντονισμένων σχεδίων, μειώνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό και χρόνο ολοκλήρωσης των έργων κατά 20-30%. Επιπλέον, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του έργου, απαιτείται να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα τελευταίας τεχνολογίας για να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες μελέτης και κατασκευής, αποφεύγοντας τυχόν εμπόδια και καθυστερήσεις. Τα ψηφιακά BIM μοντέλα θα περιλαμβάνουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η μελέτη, κατασκευή και διαχείριση του έργου.

Ιδιοκτήτης του έργου και φορέας ανάπτυξης είναι εξ ολοκλήρου η Lamda Development. Η εταιρεία πρόκειται να διενεργήσει διαγωνισμό για την επιλογή της κατασκευαστικής εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανέγερση του Marina Tower, η οποία, όπως επισημαίνει η εταιρεία, θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, αντιστοίχου ποιότητας και προδιαγραφών.

Αναφορικά με την διαδικασία πώλησης των διαμερισμάτων (200 διαμερίσματα σε 45 ορόφους), σύμφωνα με τα στελέχη της Lamda έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από πιθανούς αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Η ζήτηση είναι έντονη τόσο από το εξωτερικό, όπως αναμέναμε, όσο και από την Ελλάδα, γεγονός που αξιολογούμε ως ιδιαιτέρως σημαντικό. Περισσότερα στοιχεία θα ανακοινωθούν εντός του Ιουλίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον ρόλο της Foster + Partners όπως αναφέρουν, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο εκπόνησε το masterplan του έργου του Ελληνικού και διετέλεσε επικεφαλής της ομάδας μελετητών για την έγκριση των πολεοδομικών μελετών.

Είναι, επίσης, αρχιτέκτονας και επικεφαλής της ομάδας μελετητών για τον Marina Tower. Η ομάδα μελέτης για τον ουρανοξύστη περιλαμβάνει, επίσης, την Buro Happold (σύμβουλοι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων), τη Faithful & Gould (σύμβουλοι μηχανικοί), καθώς και πλήθος άλλων συμβούλων μηχανικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όλων των ειδικοτήτων, ώστε οι μελέτες να είναι πλήρεις και σύμφωνες με τους κανονισμούς που ισχύουν στη χώρα μας και διεθνώς, για αυτού του είδους τα κτίρια. Σημειώνουμε ότι για κάθε ανάπτυξη προκηρύσσεται ξεχωριστός διαγωνισμός με συμμετοχή διαφορετικών αρχιτεκτονικών γραφείων / μελετητικών σχημάτων. Έτσι, στην επόμενη μας παρουσίαση για το Marina Galleria, θα ανακοινωθεί μια διαφορετική ομάδα μελετητών. 

Ήδη στην έκταση του Ελληνικού έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες, ενώ από τα πρώτα έργα που θα ξεκινήσουν είναι το κτίριο για ΑΜΕΑ στην περιοχή κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπως και το κέντρο ενημέρωσης κοινού που θα ανεγερθεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Εντός του επόμενου διαστήματος, πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα υποδομών, όπως το πρωτεύον και δευτερεύον οδικό δίκτυο, καθώς και τα έργα στο παράκτιο μέτωπο 3,5 χλμ., που περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας νέας παραλίας μήκους 1 χλμ, ανοιχτής σε όλους. Παράλληλα, θα προχωρήσουν τα έργα δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου, μεγάλο τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί κατά την πρώτη πενταετία. Στα επόμενα δύο χρόνια, σχεδιάζεται επίσης, η τμηματική ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα είναι προσβάσιμες στους πολίτες.

O Marina Tower προτείνει ένα βιώσιμο μοντέλο σύγχρονης κατοίκισης, αξιοποιώντας στο έπακρο τη μοναδική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεσογειακού τοπίου. Βασικό στοιχείο της σχεδιαστικής προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου κτηρίου, σε πλήρη εναρμόνιση και σύνδεση με τη φύση.

Ξεχωρίζει η πράσινη ραχοκοκαλιά που διατρέχει το κυρίως μέρος της κατασκευής, καθώς και οι κρεμαστοί κήποι που είναι προσανατολισμένοι έτσι ώστε να συλλαμβάνουν τη θαλασσινή αύρα. Το κτήριο θα φέρει πιστοποίηση «LEED Gold» και «Well being», πρόκειται δηλαδή για υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού.

Related posts

Αχαΐα: Εγκλωβίστηκαν δύο βοσκοί – Άμεση η επιχείρηση διάσωσης της Πυροσβεστικής

4press

Πάτρα: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία -Βγήκε η θάλασσα στην ακτή και πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις

4press

Πρεμιέρα τον Νοέμβριο για τα πρώτα δάνεια προς επιχειρήσεις από το Σχέδιο Ανάκαμψης

4press