Πολιτισμός - Lifestyle Σκέψεις

«Ο Ναύτης που ταξίδευε με όλους τους καιρούς…»

Γράφει η Ευτυχία Λαμπροπούλου

Μπροστά σε μια βιτρίνα  στο τυπογραφείο Μαγνησαλή το βλέμμα μου στρέφεται πάνω σε ένα βιβλίο με τίτλο «Ο ναύτης του Αιγίου». Το εξώφυλλο δείχνει μια θάλασσα με κύματα και στη μέση ένα ναυτάκι… Το παίρνω  και το κρατώ στα χέρια μου. Μου θυμίζει ο τίτλος κάτι από το αγαπημένο μου ποίημα την Ιθάκη του Καβάφη. Μπαίνω στο λεωφορείο και μέχρι να φθάσω στο σπίτι μου  το ανοίγω και το διαβάζω. Σχηματοποιώ τις εικόνες. Το ναυτάκι, που έγινε ναύτης και στην συνέχεια καπετάνιος της ζωής. Εκείνο το παιδί που οι ρίζες του ακουμπούν την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου και χάνονται στα βάθη. Αυτό το μικρό πλασματάκι που γεννήθηκε στην Πάτρα στο μαιευτήριο του Αδαμόπουλου στα Ψηλά αλώνια, στο αρχοντικό του Βουρλούμη, ερχόμενο στο Αίγιο μόλις λίγων ημερών καταγράφεται στην βρεφική του μνήμη ο εμφύλιος (μιας και τα μώρα από την κοιλιά της μάνας ακόμα αντιλαμβάνονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα). Ο Ναύτης αυτός που φέρει το όνομα Φάνης Ζουρόπουλος… Ξυπνώντας ένα πρωί στην πατρογονική γη της  Φτέρης  και ατενίζοντας  την Ανατολή ανάμεσα στις φυλλωσιές παίρνει μολύβι και χαρτί και γράφει ένα βιβλίο όπου δένει αρμονικά την ιστορία με την αυτοβιογραφία.

Μια ιστορία που ίδιος έζησε ή στην πορεία ως ιστοριοδίφης ανακάλυψε. Λένε πως πολλοί χαρισματικοί δημοσιογράφοι βρίσκονται την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο σημείο το ίδιο  συνέβαινε και με τον ναύτη… Βρισκόταν πάντα ανάμεσα στις συμπληγάδες της ιστορίας άλλοτε ως πρωταγωνιστής, άλλοτε ως  ρεπόρτερ- δημοσιογράφος,  άλλοτε και με τις δύο ιδιότητες. Η ιστορία και η ζωή τον καλούσαν  και τον προσκαλούσαν να τις  ακολουθήσει.

Στο βιβλίο αυτό θα συναντήσει κανείς πολλά ιστορικά στοιχεία, που είτε δεν τα γνωρίζει, είτε έχουν  περάσει  στα «ψιλά γράμματα», κι όμως το ζουμί της ιστορίας εκεί βρίσκεται. Μέσα από τις σελίδες του Φάνη Ζουρόπουλου περιηγούμαστε στο Αίγιο και στην Αιγίαλεια της προεπαναστατικής περιόδου. Με άκρως δημοσιογραφικό και τεκμηριωμένο λόγο γίνεται εκτενή αναφορά στην συνέλευση της Βοστίτσας, τον τρόπο που άναψε η πρώτη  σπίθα της επανάστασης… έπειτα γευόμαστε την μετεπαναστατική Αιγιάλεια. Στην πορεία βλέπουμε πόσο νοικοκυρεμένα και τεκμηριωμένα  έχει συλλέξει τα  στοιχεία και τον τρόπο που τα παραθέτει  για την κατοχή, το Καλαβρυτινό ολοκαύτωμα, τον εμφύλιο . Με λίγα λόγια μέσα από αυτά τα κείμενα θα έλεγε κανείς πως παραδίδει  μαθήματα ιστορικής τεκμηρίωσης, απόρροια της πολυετούς ερευνάς του και της συλλογής αδιάσειστων  στοιχείων από την Γερμανία, την Αυστρία και την Μ. Βρετανία αλλά και την Ελλάδα φυσικά. Έν ολίγοις θέτει την πένα του  επί των τύπων ήλων χωρίς φόβο αλλά με πάθος για την αποκάλυψη  της ιστορικής αλήθειας  .

Ο Ναύτης του Αιγίου, σπουδαστής της δημοσιογραφίας πια ζει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την περίοδο  της Επταετίας από κοντά. Ως νέος,  επαναστάτης από τη μια αλλά και ως δημοσιογράφος από την άλλη. Βιώνει όλο το κλίμα της εποχής εκείνης, βρίσκεται σε κομβικά σημεία για την μετέπειτα ιστορία τα οποία καταγράφει στο βιβλίο του με κριτική ματιά, αναδεικνύει σπάνια καλά θαμμένα μυστικά και συζητήσεις τα οποία σήμερα αποτελούν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία.

Το βιβλίο αυτό πέρα όλων των άλλων είναι κατάθεση ψυχής, αφού συναντά κανείς αυτούσια κομμάτια του  συγγραφέα, όπως τα ταξίδια του στη ζωή και στον έρωτα… Σχέσεις ζωής που τον στιγμάτισαν, καθώς και περιήγηση στα Εξάρχεια εκεί όπου η τέχνη, το πνεύμα, ο πολιτισμός, το πάθος και τα όνειρα έδιναν τη θέση τους στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Για να καταλήξει στο σήμερα, εξηγώντας στάσεις και συμπεριφορές αλλά και αφήνοντας άρωμα αισιοδοξίας. 

Θέλω να γράψω τόσα πολλά για τον δάσκαλό μου Φάνη Ζουρόπουλο, κοντά 50 χρόνια εφημερίδας, όπου όλα τα τεύχη της εφημερίδας του ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κοσμούν  το ιστορικό και τοπικό αρχείο Αιγίου …  Επίτιμος τώρα πια   εκτελεστικός Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Τέως  Πρόεδρος της Ένωσης Επαρχιακού Τύπου, δεν έπαψε ποτέ να ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, ποτέ δεν κρέμασε τα παπούτσια του. Με συνοδοιπόρο την σύζυγο του Λία  ταξιδεύει στη ζωή και ασκεί κριτική στα  κακώς κείμενα, η ματιά του πάντα κριτική και ουσιαστική. Ο ναύτης ήρθε να μείνει και να μας ταξιδεύει πάντα είτε με φουρτούνα είτε με μπονάτσα στην Ιστορία. Το βιβλίο θα το βρείτε στο   : Βιβλιοπωλείο «ΘΕΜΕΛΙΟ» στο Αίγιο Κλ. Οικονόμου 30,  έναντι του ποσού των 12 ευρώ  και μέσω επικοινωνίας με τον συγγραφέα στο email Fzouropoulos@gmail.com για ταχυδρομική αποστολή.

Related posts

Καινοτόμες εφαρμογές στον τουρισμό – Περιφερειακό συνέδριο για τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού έργου «InnoXenia»

4press

CECILIA: Η μοιραία σύζυγος του Σαρκοζί με 3 γάμους και 1 αρραβώνα – Τον εγκατέλειψε όταν έγινε Πρόεδρος, τον ερωτεύτηκε ως νονό του παιδιού της (φωτό)

4press

ΠΑΤΡΑ: O MAX κέρδισε τις καρδιές των μικρών μαθητών – Επίσκεψη της 6ης ΕΜΑΚ στο 40ο Δημοτικό σχολείο

4press