Ειδήσεις

Ένας 37χρονος Τούρκος είναι ο ύποπτος για την επίθεση στο τραμ στην Ουτρέχτη

37χρονος Τούρκος γεννηθείς στην Τουρκία φέρεται να είναι ο ύποπτος για την επίθεση που σκόρπισε τον τρόμο στην Ουτρέχτη σήμερα το πρωί και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εννέα.

Η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του υπόπτου, ονόματι Γκιοκμέν Τανίς (Gökmen Tanis) απευθύνοντας έκκληση για πληροφορίες. Ενώ ζητά από τους πολίτες να μην τον πλησιάσουν,  αλλά να καλέσουν άμεσα την αστυνομία.

Η φωτογραφία ελήφθη από την κάμερα ασφαλείας του τραμ λίγα λεπτά πριν την επίθεση στις 10:45 το πρωί τοπική ώρα με τους τουλάχιστον τρεις νεκρούς και τους εννέα τραυματίες, όπως ανέφερε πριν από λίγο (16:02) ο δήμαρχος της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδία, φαν Ζάνεν σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter.

Ο ένοπλος, που πιθανώς είχε συνεργούς, διέφυγε σύμφωνα με πληροφορίες με ένα κόκκινο Renault Clio, το οποίο βρέθηκε αργότερα εγκαταλελειμμένο σε άλλο σημείο της πόλης.

Γείτονες του Τούρκου: «Ήταν διαταραγμένος»

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν κυκλώσει ένα κτίριο, κάπου 200 μέτρα από την πλατεία 24ης Οκτωβρίου, όπου έγινε η πρωινή επίθέση, αι όπου πιστεύεται ότι έχει ταμπουρωθεί ο δράστης.

Γείτονες του υπόπτου είπαν στο δημοσιογράφο Γερούν Βιλαερτ ότι ο 37χρονος «ήταν διαταραγμένος». Ενώ ολλανδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος ύποπτος είχε καθίσει στις 4 Μαρτίου στο εδώλιο δικαστηρίου στην Ουτρέχτη σε σχέση με υπόθεση βιασμού.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί σημειώθηκε επίθεση στο τραμ της Ουτρέχτης (έπεσαν πυροβολισμοί και σε άλλα σημεία της πόλης κατά την ολλανδική αστυνομία) με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας άνδρας και να τραυματιστούν ακόμη έξι πολίτες. 

Ισως υπάρχει σχέση με την επίθεση σε τζαμιά στην Αυστραλία

Να σημειωθεί ότι η σημερινή επίθεση έρχεται μόλις λίγα 24ωρα από την επίθεση που σημειώθηκε σε δύο τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας το πρωί της Παρασκευής, αφήνοντας πίσω 49 νεκρούς. 

Κλειστά όλα τα τεμένη στην Ουτρέχτη

Πριν από λίγο (15:50) ολλανδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έχουν κλείσει προληπτικά όλα τα τεμένη στην Ουτρέχτη, ενώ ανάλογα μέτρα εξετάζονται και σε άλλες πόλεις.

Καταζητούν τον δράστη

Η ολλανδική αστυνομία από την πρώτη στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώνει. Οπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας υπάρχουν διάφορες πτυχές του συμβάντος που πρέπει να διερευνηθούν. 

Ο δράστης μετά την επίθεση στο τραμ διέφυγε και από τότε η αστυνομία τον ψάχνει. Είναι άγνωστο αν είναι ένας ή περισσότεροι, όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν οι επιθέσεις με πυροβολισμούς σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης έγιναν ταυτόχρονα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, καθώς διέφυγε ο δράστης. 

Πάντως η Ουτρέχτη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού 5, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας και ανδρών του στρατού σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και σε άλλες της Ολλανδίας. Στην Ουτρέχτη έχει ζητηθεί από το πρωί στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για ασφάλεια, ενώ κλειδαμπαρωμένα είναι και τα σχολεία. 

Ρούτε: Τρομοκρατική επίθεστη στην ανοικτή και ανεκτική κοινωνία μας

O πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου έκανε στα πρώτα σχόλιά του λόγο για  “μια πράξη τρομοκρατίας, που συνιστά επίθεση στην ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία μας».

«Η χώρα μας είναι συγκλονισμένη από την επίθεση στην Ουτρέχτη. Μια πράξη τρομοκρατίας συνιστά επίθεση στην ανοικτή και ανεκτική κοινωνία μας. Αν είναι τρομοκρατική ενέργεια τότε μόνο μία απάντηση υπάρχει: το κράτος Δικαίου μας και η Δημοκρατίας μας είναι ισχυρότερη από τη βία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες και πιθανώς νεκροί κι ότι η αστυνομία αναζητεί τον δράστη ή τους δράστες με κάθε μέσο.

Related posts

Κρατικό μηνιάτικο 500 ευρώ σε παππούδες και γιαγιάδες για να κρατάνε τα εγγόνια τους

4press

Κακοκαιρία σαρώνει τη Δυτική Ελλάδα: Κατέρρευσε τοιχίο στην Κέρκυρα, υπερχείλισαν ρέματα στο Αγρίνιο

4press

Κορωνοίος: Μόλις 4 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Πάτρας

4press

Leave a Comment