Τεχνολογία & Επιστήμη

Πονοκέφαλος ή Ημικρανία – Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή

Γράφει η Γιώτα Τσιπουρλή, φοιτήτρια Διαιτολογίας και Διατροφολογίας

Κεφαλαλγίες και Διατροφή

Η ημικρανία είναι ένας πρωτοπαθής πονοκέφαλος. Εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή και προσβάλλει τις γυναίκες 2-3 φορές συχνότερα συγκριτικά με τους άνδρες. Ο πόνος της ημικρανίας έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Εντοπίζεται συνήθως στο ήμισυ της κεφαλής και είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης.
  • Επιδεινώνεται με την σωματική δραστηριότητα.
  • Συνοδεύετε συνήθως από ναυτία και εμετούς, φωτοφοβία και ηχοφοβία.
  • Διαρκεί από 4 έως 72 ώρες.

Η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσης. Σε αντίθεση με την ημικρανία, έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, είναι ήπιος έως μέτριας έντασης.
  • Ο πόνος περιγράφεται ως αίσθημα ‘πίεσης’ γύρω από το κεφάλι.
  • Δεν επιδεινώνεται με την σωματική δραστηριότητα.
  • Διαρκεί περίπου 3 ώρες και  συνήθως λιγότερο  από 24 ώρες.

Ποια τα αίτια;

  Τα αίτια των πονοκεφάλων και των ημικρανιών θεωρείται ότι αποτελούν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Συγκεκριμένα στους παράγοντες που ενεργοποιούν τις ημικρανίες/πονοκεφάλους περιλαμβάνονται:

  • Το άγχος
  • Η κληρονομικότητα
  • Οι ορμονικές αλλαγές, η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση
  • Η ηλικία
  • Το φύλο
  • Η κατάθλιψη & οι κρίσεις πανικού
  • Η κακή εφαρμογή γυαλιών και ανωμαλίες στην όραση
  • Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως τα δυνατά φώτα ή τα φώτα που αναβοσβήνουν, ο θόρυβος, η τηλεόραση οι υπολογιστές, οι αλλαγές στον καιρό.

 Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

  Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί πως η διατροφή και ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες  παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλου/ ημικρανίας. Συγκεκριμένα:

Έλλειψη βιταμινών

H ανεπάρκεια δύο συστατικών κυρίως, της βιταμίνης B2 (ριβοφλαβίνη) και του μαγνησίου, φαίνεται να σχετίζεται με την ημικρανία. Καθεμιά από αυτές τις βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.

Παράλειψη γευμάτων

Τα μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλουν στην καλύτερη σωματική και πνευματική λειτουργία του οργανισμού. Γνωρίζοντας πως το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου μας είναι η γλυκόζη, αντιλαμβανόμαστε  ότι αν κάποιος είναι νηστικός για περισσότερο από 4-5 ώρες τα αποθέματα γλυκόζης θα εξαντληθούν, τα επίπεδα στο αίμα θα είναι πολύ χαμηλά και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα υπογλυκαιμίας. Ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι η κεφαλαλγία.

Αφυδάτωση

Μια άλλη διατροφική συνήθεια που συχνά οδηγεί σε κεφαλαλγίες είναι η έλλειψη νερού,γιατί παραλείπουμε ή «ξεχνάμε» να πιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας . Όταν τα επίπεδα υδάτωσης μας είναι χαμηλά, δημιουργούνται συχνά προβλήματα στον οργανισμό μας.

Τροφές που προκαλούν κεφαλαλγίες

Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί, θεωρείται ότι είναι το είδος του αλκοόλ που προκαλεί τους περισσότερους πονοκεφάλους. Επιπλέον, τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν αφυδάτωση , ένα σημαντικό παράγοντα που οδηγεί σε πονοκεφάλους.

Τυρί

Έχει βρεθεί, ότι η τυραμίνη σχετίζεται σε ποσοστό 15% με κρίσεις ημικρανίας. Τροφές πλούσιες σε τυραμίνη είναι τα πολύ ώριμα τυριά όπως το cheddar, το brie, το blue cheese, το gouda.

Σοκολάτα

Έρευνες υποδεικνύον ότι το κακάο μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που προκαλούν ημικρανίες. Ωστόσο, το 22% όσων εμφανίζουν πονοκέφαλο αναφέρουν ότι η σοκολάτα τους προκαλεί πονοκέφαλο. Το κακάο περιέχει τυραμίνη και φαινυλαλανίνη, ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη, μία ουσία που περιέχεται σε ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου Cola και τα ενεργειακά ποτά, ίσως εμπλέκεται στο μηχανισμό εμφάνισης κεφαλαλγίας. Ωστόσο η σύνδεση της καφεΐνης με τους  πονοκεφάλους είναι περίπλοκη και κρίνονται απαραίτητες  περαιτέρω έρευνες.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ημικρανίας. Αντίθετα τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη, η στέρηση μπορεί να τους προκαλέσει πονοκέφαλο.

Επεξεργασμένο κρέας

Τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, τα καπνιστά κρέατα, οι κονσέρβες κρέατος περιέχουν νιτρώδη, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί κι αυτά για την πρόκληση ημικρανιών.

Τροφές πλούσιες σε όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG)

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) είναι ένα βιομηχανικό πρόσθετο, που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό γεύσης σε διάφορα προϊόντα διατροφής. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Κινέζικη, Κορεάτικη και Ιαπωνική κουζίνα όπου χρησιμοποιείται και ως επιτραπέζιο καρύκευμα.

Τροφές και συμπληρώματα που καταπολεμούν τις κεφαλαλγίες

Μαγνήσιο

Οι δραστηριότητες του μαγνησίου στο σώμα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του αγγειοσπασμού, την αναστολή συσσωμάτωση αιμοπεταλίων και σταθεροποίηση κυτταρικών μεμβρανών,  οι οποίες εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι: Τα αμύγδαλα ,τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι πατάτες, το καστανό ρύζι, το σουσάμι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος, το γάλα και το γιαούρτι.

Ριβοφλαβίνη

Η ριβοφλαβίνη, ή αλλιώς γνωστή και ως βιταμίνη Β2, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Η ριβοφλαβίνη βρίσκεται κυρίως: στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά πρωινού, τα αβγά, το κρέας, το ψάρι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τη μαγιά.

Συνένζυμο Q10

Το Συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι οι σαρδέλες ,το σκουμπρί, το μοσχάρι, τα πιτυρούχα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, το σπανάκι κ.α

Λιπαρά Οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχει αναφερθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της ημικρανίας, τροποποιώντας τις ορμόνες που ονομάζονται προσταγλανδίνες.

Tο Ginkgo Biloba

Το Ginkgo biloba, ή το παρθενικό μαλλί, είναι ένα δέντρο που προέρχεται από την Κίνα και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ποικίλες χρήσεις. Αποτελεί μια πολύ δημοφιλή θεραπεία για πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Το Ginkgo biloba διατίθεται στο εμπόριο στις ακόλουθες μορφές:

  • Κάψουλες
  • Δισκία
  • Υγρά εκχυλίσματα
  • Αποξηραμένα φύλλα/τσάι

Τέλος, άλλα σκευάσματα που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της ημικρανίας είναι: η μέντατο, βάλσαμο, το έλαιο λεβάντας, η βαλεριάνα.

Related posts

WIND: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

4press

Για πρώτη φορά κβαντικός αισθητήρας εντόπισε αντικείμενο στο υπέδαφος

4press

ΓΣΕΕ: Δωρεάν εφαρμογή για πληροφόρηση των εργαζομένων

4press