Υγεία & Fitness

Καινοτομία και επιστήμη ωθούν προς ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο – Τα συμπεράσματα συνόδου για τις επιπτώσεις του καπνίσματος

Kαινοτομία και επιστήμη βοηθούν τις κοινωνίες να οδηγηθούν προς ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο, όπως τονίστηκε στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε για τη μείωση της βλάβης από τον καπνό.

Η εισαγωγή των νεών καινοτόμων καπνικών προϊόντων χωρίς καύση μπορεί να ωθήσει τις προσπάθειες βελτίωσης της δημόσιας υγεία, καθώς δίνει εναλλακτικές λύσεις πέραν του δίπολου «καπνιστής – μη καπνιστής», τονίστηκε στο πλαίσιο του «4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction: Novel Products, Research and Policy». Όπως επισημαίνει το news4health.gr, στη σύνοδο υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη προσέγγισης και αξιοποίησης της καινοτομίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, που θα επιτρέψει τις κοινωνίες να απομακρυνθούν από τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου.

Στη συζήτηση για το «μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας μέσω της καινοτομίας», υπογραμμίστηκε ότι πρόκειται για μια διαδικασία συνυφασμένη με τις αλλαγές του κόσμου γύρω μας. Η Δρ. Gizelle Baker, από την PMI, αναφέρθηκε στη σημασία της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Σημείωσε, βέβαια, ότι ήταν οι επιπτώσεις του καπνίσματος συμβατικών τσιγάρων και τα νοσήματα που σχετίζονται με αυτό, που εκκίνησαν το ταξίδι του μετασχηματισμού της καπνοβιομηχανίας.

Οι ανάγκες για αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, που συνδέονται με το κάπνισμα συμβατικών καπνικών προϊόντων καύσης ώθησαν την καινοτομία και οι λύσεις που προκύπτουν μπορούν να ωθήσουν, από την πλευρά του, τις προσπάθειες για βελτίωσης της δημόσιας υγείας, όπως κατέστη σαφές.

«Οι ανάγκες των καταναλωτών, οι κανονισμοί και η ίδια η καινοτομία ακόμη εξελίσσεται», υπογράμμισε η Sharon Goodall, της BAT, συμπληρώνοντας πως και ο μετασχηματισμός της καπνοβιομηχανίας εν εξελίξει. «Μαθαίνουμε από το παρελθόν αλλά συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως η καινοτομία οδηγείται από τις ανάγκες των καταναλωτών». «Οι καταναλωτές μας οδηγούν, απαιτούν καλύτερα, νέα προϊόντα και αυτό οδηγεί το μετασχηματισμό και τον ανταγωνισμό και στη βιομηχανία», ανέφερε ο Joe Murillo, των JUUL Labs.

«Η καινοτομία έχει παράξει νέα προϊόντα που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τους καπνιστές, δίνοντας επιλογή εκεί που πριν δεν υπήρχε», ανέφερε η δρ Baker, κάνοντας λόγο για το δίπολο «καπνιστής – μη καπνιστής», ως μοναδικές κατευθύνσεις. Όπως εξήγησε, με την αξιοποίηση των καινοτόμων αυτών προϊόντων, απομακρύνονται οι καπνιστές από τα υπερβολικά επιβλαβή συστατικά βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία.

Η επιστήμη της καινοτομίας

«Η καινοτομία έφερε νέα προϊόντα που εξελίσσονται ταχύτατα, επιτρέποντας την πρόσληψη νικοτίνης αλλά με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, στα οποία οι καταναλωτές κατευθύνονται όλο και περισσότερο. Αυτά τα προϊόντα έχουνε την προοπτική να επιφέρουν μία σημαντική επίδραση στην δημόσια υγεία, οδηγώντας τους ανθρώπους σε λιγότερο επιβλαβή εναλλακτικά προϊόντα και μειώνοντας το βάρος των νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα», υπογράμμισε η δρ. Baker.

Από την πλευρά του ο δρ Ian Jones, της JTI δεν δίστασε να αναφέρει πως υπάρχουν ακόμη πολλά επιστημονικά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης γύρω απ αυτά τα νέα προϊόντα, ειδικά σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια χρήση τους. Αλλά, εξέφρασε την ανησυχία του για την καχυποψία που συνοδεύει τις επιστημονικές εργασίες της βιομηχανίας, παρότι πλέον ο κλάδος παράγει εξαιρετικά επιστημονικά δεδομένα.

Στόχος κατά την δρ Baker είναι η διαρκής βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προϊόντων αυτών, ενισχύοντας την καινοτομία και πολλαπλασιάζοντας την προοπτική της, μέσω της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, «γιατί όσο πιο γρήγορα κινούμαστε τόσο περισσότερους απομακρύνουμε από το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία».

Επιστημονικά δεδομένα και ρυθμιστικό πλαίσιο

Το πλαίσιο μοιάζει να μην κινείται με τις ίδιες ταχύτητες με εκείνες της καινοτομίας. «Έχουμε αλλάξει τα δεδομένα και επιτύχει το μετασχηματισμό, αλλά η φρασεολογία και η συζήτηση γύρω από το θέμα παραμένει η ίδια. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε την ίδια ορολογία, θέτοντας ως μοναδικό στόχο τη διακοπή του καπνίσματος», σημείωσε η δρ. Baker. Από την άλλη, όμως, η επιστήμη γύρω από την ανάπτυξη εναλλακτικών προϊόντων οφείλει να συνεχίσει με τις ίδιες ταχύτητες.

«Τα προϊόντα βελτιώνονται, η επιστήμη βελτιώνεται και οι αποφάσεις του FDA έδειξαν ότι μπορούμε να δούμε πρόοδο και στα ρυθμιστικά πλαίσια», τόνισε ο κ. Murillo. «Χρειαζόμαστε όρια, που θα επιτρέπουν όμως την καινοτομία να αναπτυχθεί», ανέφερε ο δρ Jones.

Η δρ Baker υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς πληροφόρησης και των προληπτικών δράσεων κατά του καπνίσματος στους ανηλίκους, με αντίστοιχη στήριξη από τις ρυθμιστικές αρχές. «Αν ρυθμιστικοί περιορισμοί καθιστούν τα προϊόντα μη ελκυστικά, οι καταναλωτές δεν θα κάνουν την αλλαγή σε αυτά και θα συνεχίσουν να καπνίζουν τα περισσότερο επιβλαβή καπνικά προϊόντα καύσης», εξήγησε. «Χρειαζόμαστε ένα καλό ρυθμιστικό πλαίσιο στάνταρ, που δεν θα εμποδίζει την είσοδο της καινοτομίας και που θα εξισορροπεί τις ανάγκες των ενήλικων χρηστών και θα προστατεύει ανήλικες και μη χρήστες», κατέληξε.

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας: Έκκληση των επιστημόνων να δοθεί τέλος στον στιγματισμό των παχύσαρκων ανθρώπων

4press

Παθολογική Πύργου: “Δεν θα πληρώσουν τα σπασμένα σας γιατροί και ασθενείς !”

4press

Έκρηξη στην χορήγηση ψυχοφαρμάκων – Δεν τα χορηγούν μόνο οι ψυχίατροι

4press