Επικαιρότητα

Γυναικοκτονίες: Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές

«Ο ποινικός κώδικας αυστηροποιεί τις ποινές των εγκληματικών πράξεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε στην Ιεράπετρα.

Ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό αυτό που συνέβη χθες στην Ιεράπετρα με τη νέα γυναικοκτονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο, και σημείωσε ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο της δουλειάς που πρέπει να γίνει μέσα στις οικογένειες, μέσα από δομές αντιμετώπισης των περιστατικών που οδηγούν σε ακραία οικογενειακή βία και προφανώς προς την κατεύθυνση της ασφάλειας και της προστασίας της ζωής γυναικών, ανδρών, στην πάταξη της εγκληματικότητας κτλ.

«Το περιστατικό της Κρήτης είναι τραγικό. Μια ακόμη γυναίκα χάνει τη ζωή της. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σε όλα τα επίπεδα. Και μέσα στις οικογένειες, μέσα από δομές αντιμετώπισης των περιστατικών που οδηγούν σε ακραία οικογενειακή βία. Έχει κάνει μεγάλα βήματα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος. «Η Ελληνική Αστυνομία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο, που σε μεγάλο βαθμό έχει αρχίσει να υλοποιείται, σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, για να υπάρχει έγκαιρα και γρήγορα καταγραφή τέτοιων περιστατικών, έτσι ώστε να προλαβαίνουμε πριν φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο», συμπλήρωσε.

Σημείωσε επίσης: «Με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα αυστηροποιούνται οι ποινές εγκληματικών πράξεων σε όλη τους την έκταση και αυξάνεται η παραμονή στην φυλακή όσων διαπράττουν εγκλήματα, κυρίως όσων αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Αποκαθίσταται μια στρέβλωση που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Για τις ανθρωποκτονίες, καταρχήν, η μοναδική ποινή είναι πλέον η ισόβια κάθειρξη. Επιπλέον, επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης ανηλίκων, είτε αυτό αφορά την άσκηση σωματικής βίας είτε, πολύ περισσότερο, τη σεξουαλική κακοποίηση. Η ποινή για βιασμούς και κακοποίηση γίνεται πάρα πολύ αυστηρή και φτάνει πλέον μέχρι τα ισόβια. Θεσμικά και νομικά θωρακίζει η Πολιτεία τους πολίτες απέναντι σε τέτοιου είδους περιστατικά».

Related posts

Με τιμές αρχηγού κράτους η κηδεία του Κάρολου Παπούλια

4press

Κομισιόν: Οι προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες

4press

Συντάξεις Αυγούστου: Οι ημερομηνίες πληρωμής για ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δημόσιο

4press