Σκέψεις

«Και στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φθάσει στα όριά του»

«Και στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φθάσει στα όριά του», γράφει η tageszeitung, με τίτλο «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Από κοινού με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε μελέτη στο Scandinavian Journal of Public Health για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η μελέτη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 400 ασθενείς με κορωνοϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο, αυξάνεται η θνησιμότητα κατά 25%, και σε πάνω από 800 ασθενείς κατά 57%.

Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπεράστηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 715. Επιπλέον, στην Ελλάδα περιθάλπονται στα νοσοκομεία καθημερινά εκτός ΜΕΘ πολύ περισσότεροι από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες. Με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όπως αποδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το συμπέρασμα της μελέτης: 1.500 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί στην Ελλάδα. 

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου 100 άνθρωποι από επιπλοκές του κορωνοϊού, που είναι ένας μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 10 εκατ. κατοίκων. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 77 θάνατοι περισσότεροι απ’ ό,τι τη Δευτέρα.

Αυτό που εξοργίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι ότι την 1η Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυριζόταν στη Βουλή πως ο κίνδυνος θανάτου ασθενών με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός ΜΕΘ δεν είναι “σε καμία περίπτωση υψηλότερος”. Ζήτησε μάλιστα αποδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη του κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται και ο Σωτήρης Τσιόδρας σιωπά, κάτι που ενισχύει την κριτική εις βάρος του πρωθυπουργού».

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

ΕΣΑμεΑ: Διακήρυξη 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Για την αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας, για τη συμπερίληψη στην κοινωνία, για μια ζωή με ίσα δικαιώματα

4press

Γιάννης Λέντζας: “Η Βάπτιση του Κυρίου ας δώσει ψυχική δύναμη και πνευματική διαύγεια σε όλους μας”

4press

Νοέμβριος, ο παραμυθένιος μήνας του έτους!Γράφει η Κονδυλία Θεοδωροπούλου

4press