Το τυροκομείο Τομαρά, παράγει καθημερινά προϊόντα με αγάπη, από 100% ελληνικό γάλα. Γάλα που συγκεντρώνεται καθημερινά από Έλληνες παραγωγούς. Ο κ. Θεόδωρος Τομαράς μίλησε στην ηλεκτρονική εφημερίδα 4press για τη σταθερή πορεία της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια και τη διαχρονική αξία των προϊόντων του τυροκομείου που βρίσκεται στο Δήμο Ερυμάνθου.
Συνέντευξη στην Άντυ Μαγνησαλή

Είστε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόπιστες τυροκομικές μονάδες με έδρα τη Δροσιά Αχαΐας του Δήμου Ερυμάνθου. Που δίνετε μεγαλύτερη σημασία όλα αυτά τα χρόνια;
Μεγάλη σημασία για εμάς έχει η ποιότητα της πρώτης ύλης. Γι’αυτό, το γάλα που συλλέγουμε προέρχεται από παραγωγούς της περιοχής μας, της ορεινής Αχαΐας, οι οποίοι εκτρέφουν ντόπιες φυλές ζώων παραδοσιακά και φτάνει στο τυροκομείο μας φρέσκο λόγο της μικρής χιλιομετρικής απόστασης.



Τι είναι αυτό που κάνει τη «ΦΕΤΑ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ» να ξεχωρίζει;
Πιστεύω ότι η πολυετής συνεργασία με τους παραγωγούς μας, έχει συμβάλλει στο να αναπτυχθούν σχέσεις εμπιστοσύνης επιτρέποντάς μας να ελέγχουμε κάθε στάδιο παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος που συλλέγουμε, εξασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την αγνή γεύση που απαιτείται για ένα τέτοιο προϊόν. Φροντίσαμε από την πρώτη ημέρα και καταφέραμε να διαφυλάξουμε τον τοπικό χαρακτήρα της δικής μας φέτας. H μακροχρόνια εμπειρία μας στην παραδοσιακή τυροκόμιση είναι ένας ακόμα παράγοντας που κάνει τη φέτα μας να ξεχωρίζει για το καθαρό λευκό χρώμα της, τη συμπαγή της δομή χωρίς οπές, το πλούσιο άρωμα της και την ευχάριστη ελαφρά υπόξινη γεύση της, η οποία ωριμάζει σε φυσική άλμη μέσα σε ξύλινα βαρέλια.


Έχετε λάβει και αρκετές διακρίσεις…
Ναι. Η βαρελίσια φέτα Ερύμανθος, έχει συμμετάσχει από το 2007 μέχρι σήμερα σε όλους τους διαγωνισμούς ελληνικών τυριών κατά τη διάρκεια των φεστιβάλ ελληνικού γάλακτος και τυριού που διοργανώνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός στρατηγικού σχεδιασμού στην Αθήνα αποσπώντας δυο χρυσά βραβεία γεύσης ένα χάλκινο και ένα αργυρό. Το τυροκομείο μας έχει πιστοποιηθεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών με το ISO:22000-2005 κ για την παράγωγη προϊόντων Π.Ο.Π από τον οργανισμό πιστοποίησης AGROCERT.
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία της επιχείρησης;
Το τυροκομείο μας λειτουργεί από το 1978 στην Δροσιά Αχαΐας του δήμου Ερυμάνθου. Βασικό προϊόν παράγωγης μας είναι η βαρελίσια φέτα για την οποία πάρα τον σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει το τυροκομείο μας, ακολουθούμε τις βασικές αρχές της παραδοσιακής τεχνολογίας της φέτας συντηρώντας επίσης την οικογενειακή ταυτότητα της επιχείρησής μας. Ιδρυτής της επιχείρησης ήταν ο πατέρας, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό και η απώλειά του είναι μεγάλη για εμάς. Ωστόσο προχωράμε με τις αρχές που μας δίδαξε όλα αυτά τα χρόνια…
Εκτός από φέτα ποια άλλα προϊόντα παράγετε;
Παράγουμε ακόμα μυζήθρα ξερή και νωπή, γίδινο τυρί, γκίζα, βούτυρο και κρέμα γάλακτος.




Σας προβληματίζει το μεγάλο κύμα ανατιμήσεων;
Οι ανατιμήσεις μας έχουν επηρεάσει, όπως κάθε επιχείρηση και οικογένεια, διότι αυξάνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Βέβαια αυτό θα φανεί γενικότερα στην αγορά περίπου σ’ ένα τρίμηνο.

Είστε ικανοποιημένοι από τις συνεργασίες σας με το εξωτερικό ;
Οι αγορές του εξωτερικού δεν έχουν πρόβλημα. Εξάγουμε σε πολλές χώρες τα προϊόντα μας, όπως στην Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία κ. ά.
Ποια τα επενδυτικά σας σχέδια;
Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις εγκαταστάσεις μας και να προχωρήσουμε και στο κομμάτι της ενέργειας εξασφαλίζοντας δικές μας ανανεώσιμες πηγές. Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός ωστόσο σε όλους τους επαγγελματίες με ελέγχους στα προϊόντα γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καταναλωτής τι αγοράζει.

Info
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ26940 53392
