Ειδήσεις Πολιτισμός

Στην Μ. Βρετανία 60 εταιρίες με 3.000 εργαζόμενους θα καθιερώσουν 4ήμερη εργασία για 6 μήνες

Περίπου 60 εταιρίες με 3.000 εργαζόμενους στην Μεγάλη Βρετανία, από 1η Ιουνίου και μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δουλεύουν 4ήμερο, χωρίς μείωση της μισθοδοσίας.

Την ώρα που σε πολλές χώρες τα βασικά εργασιακά δικαιώματα περιορίζονται ή καταπατώνται, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να κάνει την μεγάλη διαφορά. Ή τουλάχιστον να κάνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Περίπου 60 εταιρίες στην επικράτεια, μεταξύ των οποίων και οι Hutch, Yo TelecomPressure Drop Brewing και Platten Fish and Chip που έχουν πάνω από 3.000 εργαζόμενους, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα 4 Day Week Global.

Τι είναι αυτό; Αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του συγκεκριμένου project. Η καθιέρωση δηλαδή της 4ήμερης εργασίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών, με αφετηρία την 1η Ιουνίου. Μάλιστα, όσοι συμμετέχουν σε αυτό, δεν θα δουν καμία διαφορά στην μισθοδοσία τους. Παρά το γεγονός οτι θα δουλεύουν μία μέρα λιγότερη, ούτε οι ημερήσιες ώρες εργασίας τους θα αυξηθούν, ούτε ο μισθός τους θα μειωθεί.

Στόχος του συγκεκριμένου project, είναι να αποδειχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτό που έχει φανεί και σε ανάλογα εγχειρήματα που έχουν γίνει σε άλλες χώρες του πλανήτη. Οτι δηλαδή οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 4 ημέρες, είναι περισσότεροι παραγωγικοί σε σχέση με το 5ήμερο.

Κάτι που αν τελικά επιβεβαιωθεί σε αυτό το μεγάλο εργασιακό… πείραμα (σ.σ αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι), θα πείσει και άλλες επιχειρήσεις να το κάνουν, βοηθώντας την ψυχική εργασία των εργαζόμενων και την μείωση των φαινομένων burn out.

Για το λόγο αυτό, οι εμπνευστές του 4 Day Week Global θα είναι σε συνεχή επαφή με τους εργοδότες, προκειμένου να καταγραφούν όλα τα χαρακτηριστικά της προσπάθειας αυτής. Είτε είναι θετικά, είτε αρνητικά.

Θυμίζουμε πως κάτι ανάλογο είχε κάνει η Microsoft Ιαπωνίας το 2019, όταν καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση ύψους 40% στην παραγωγικότητα.

Άντε και στα δικά μας…

Related posts

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια

4press

Η ΕΕ σχεδιάζει να αγοράσει 12 νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη

4press

Μακελειό στη Μόσχα: Προφυλακιστέοι τέσσερις ύποπτοι για την επίθεση

4press