Επικαιρότητα

Έρχεται μέσα στον Ιούνιο το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στο συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να περιληφθεί το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, υπάρχει ακόμη σημαντικός δρόμος να διανυθεί στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα και να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο συνεκτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού αναμένεται να ανακοινωθεί σειρά δράσεων περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο τομέα αλλά και συνολικά σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι και τους 19 βαθμούς το χειμώνα.

Αντικατάσταση συσκευών

Στο ίδιο σχέδιο  που αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Ιουνίου, προβλέπεται να περιληφθεί και το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με αντίστοιχες νέες συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνολικό ύψος 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτό περί τους 350 χιλιάδες ωφελούμενοι.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι:

• Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις  ηλεκτρικές συσκευές.

• Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 350.000 νοικοκυριά.

• Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 35% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

• Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

• Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής θα γίνει μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στον κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε στη βουλή, προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την προκήρυξη του προγράμματος.

Στην υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση θα καθορίζονται ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης, το είδος των συσκευών στις οποίες αναφέρεται, το ποσοστό χρηματοδότησης αυτών, οι ωφελούμενοι από τη δράση, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο φορέας καταβολής της χρηματοδότησης για την αντικατάσταση αυτών, οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων και οι συνέπειες μη τήρησης των όρων και των προϋποθέσεων της δράσης και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή της.

Related posts

Από αύριο οι αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά – Ποιοι και πόσα θα εισπράξουν

4press

ΕΛΑΣ: Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν δύο αστυνομικοί για το βίντεο με το περιπολικό

4press

Η αερομεταφερόμενη Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων στη φωτιά της Βάλμης (video)

4press