Σκέψεις

Πού θα βρεθούν οι πόροι για να αντιμετωπιστεί η πανάκριβη αμόλυβδη

Τα «καλά νέα» με το κλείσιμο του Μαίου έρχονται από το μέτωπο του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Το μεν φυσικό αέριο έχει συγκρατηθεί μέχρι τώρα στην περιοχή των 85 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, η δε τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να κλείνει για τον τρέχοντα μήνα στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα επιτρέποντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος να «κουρέψει» λίγο τις επιδοτήσεις για τον Ιούνιο και να εξοικονομήσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πόρων που είναι άκρως αναγκαίοι.

Τα «κακά νέα» προέρχονται από το μέτωπο των καυσίμων. Το τελευταίο δελτίο από τα διυλιστήρια φέρνει την τιμή της αμόλυβδης στα 1,74 ευρώ το λίτρο (2,16 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ) δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών κάτι που φέρνει τους βενζινοπώλες στη δυσάρεστη θέση να προαναγγείλουν νέες αυξήσεις από αύριο Τρίτη με το «καλημέρα» του καλοκαιριού.

Η εβδομάδα ξεκινάει με την τιμή του πετρελαίου μπρεντ μια ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι καθώς από την Παρασκευή οι πιέσεις προς τα πάνω ήταν έντονες πρώτον εξαιτίας της διαφαινόμενης δυστοκίας των ευρωπαϊκών χωρών να καταλήξουν σε μια απόφαση όσον αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών για τη δυνατότητα της παγκόσμιας προσφοράς να καλύψει τη ζήτηση.

Με αδύναμο ευρώ –κινείται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στα 1,07- και τόσο ακριβό πετρέλαιο, πλέον είναι πολύ πιθανό στις πρώτες ημέρες του Ιουνίου να δούμε μέση πανελλαδική τιμή πάνω από τα 2,3 ευρώ ανά λίτρο. Άλλωστε, δεδομένου ότι η μέση πανελλαδική τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 2,266 ευρώ, δεν είναι και η μεγάλη η απόσταση που μας χωρίζει από ένα νέο ιστορικό υψηλό.

Παρά τις δημόσιες δηλώσεις είναι απολύτως βέβαιο ότι προς το τέλος Ιουνίου θα ανακοινωθούν μέτρα για τα καύσιμα κίνησης καθώς ελληνικό καλοκαίρι με αμόλυβδη στα 2,5 ευρώ συνιστούν εκρηκτικό κοκτέιλ. Η «αισιοδοξία» ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος που εκπέμπει το υπουργείο Οικονομικών συνίσταται:

1. Στην πίεση που θα ασκηθεί στους φορείς του δημοσίου να εξοικονομήσουν ενέργεια μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο έχει βασικά οικονομικό χαρακτήρα. Δηλαδή, οι δήμοι, τα νοσοκομεία κλπ, θα κληθούν να επιδείξουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν χωρίς κρατικές ενισχύσεις. Άρα, από αυτό το μέτωπο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα βγει κερδισμένος ούτως ή άλλως. Ή κόβοντας επιδοτήσεις, ή εξοικονομώντας από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

2. Η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, δημιουργεί «λευκή τρύπα» καθώς η ποσοτικοποίηση των μέτρων στήριξης έχει γίνει με την παραδοχή ότι η τιμή του αερίου θα βρίσκεται στα 100 ευρώ. Όσο μένει η τιμή του φυσικού αερίου κάτω από τα 100 ευρώ τόσο θα απελευθερώνονται πόροι από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

3. Στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ. Με την έλευση εκατομμυρίων τουριστών, υπάρχουν προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη υπεραπόδοση από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ο οποίος ήδη τρέχει πάνω από τους στόχους λόγω υψηλών τιμών

Related posts

Στρατηγικές για τη γήρανση του πληθυσμού

4press

Η ΑΔΕΔΥ για την επιστροφή των αναστολών

4press

Οι γαλλικές φρεγάτες, το γεωπολιτικό παιχνίδι και οι πιέσεις για τα ντιλ δισεκατομμυρίων – Γράφει η Βασιλική Σιούτη

4press