Πολιτισμός

Αίγυπτος: Ανακάλυψαν θησαυρό με 250 μούμιες στις σαρκοφάγους τους

Ένα νέο ανεκτίμητο θησαυρό ανακάλυψαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι στη Νεκρόπολη της Σακκάρα, που πιθανότατα κρύβει ακόμη στα σπλάχνα της πολλά ανείπωτα μυστικά

Πρόκειται για τεράστια συλλογή ανεκτίμητων τεχνουργημάτων τα οποία εκτέθηκαν τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, δεκάδες πρόσφατα ανακαλυφθείσες, όμορφες σαρκοφάγους, ακόμα σφραγισμένες, με τους ιδιοκτήτες τους μουμιοποιημένους μέσα, και δεκάδες χάλκινα αγάλματα. 

Η μεγάλη αποκάλυψη της Δευτέρας, με αντικείμενα παρατεταγμένα μπροστά από τη πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ για να τα θαυμάσουν οι δημοσιογράφοι, ήταν η πέμπτη από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο χώρο από το 2018, ενώ απομένουν ακόμη πολλά χρόνια δουλειάς. 

Οι τελευταίες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 ακόμη σφραγισμένων σαρκοφάγων, προήλθαν από το «Νεκροταφείο των Ιερών Ζώων» στη Σακκάρα, δήλωσε στο CBS News ο Μοσταφά Γουαζίρι, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. Έχουν ανακαλυφθεί στο νεκροταφείο περισσότερα από 450 διακοσμημένες, σφραγισμένες σαρκοφάγοι που περιέχουν μούμιες σε καλή κατάσταση, κι όλες χρονολογούνται πριν από περίπου 2.500 χρόνια. Η τοποθεσία του νεκροταφείου στη Σακκάρα ονομαζόταν αρχικά «Μπουμπάστειον», μια αναφορά στην αρχαία αιγυπτιακή θεά Μπαστ, η οποία λατρευόταν με τη μορφή γάτας. Πολλά από τα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν απεικόνιζαν τη θεά. Το 2019, ωστόσο, ο χώρος μετονομάστηκε σε Κοιμητήριο Ιερών Ζώων, αφού οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκεί μουμιοποιημένα ζώα και αγάλματα άλλων αιγυπτιακών θεοτήτων, είπε ο Δρ Μοχάμεντ Αλ Σάιντι, διευθυντής της αποστολής, στο αμερικανικό δίκτυο.

Τα αντικείμενα που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα περιελάμβαναν περίπου 150 χάλκινα αγάλματα αιγυπτιακών θεοτήτων διαφορετικών μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απεικονίζουν τους θεούς Άνουβις, Όσιρις, Ίσις και Άθωρ.  

«Βρήκαμε δύο όμορφα ξύλινα αγάλματα με χρυσά πρόσωπα των θεοτήτων Ίσιδος και Νέφθυδος σε μια σαρκοφάγο, που ονομάζονται προστάτιδες της σαρκοφάγου», είπε ο Μοχάμεντ Αλ Σάιντι για τα τεχνουργήματα που ανασύρθηκαν από ένα από τα φρεάτια εκσκαφής στο νεκροταφείο. 

 Μέσα στην ίδια σαρκοφάγο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ρολό από πάπυρο που πιστεύουν ότι μπορεί να έχει μήκος 9 μέτρα, και περιέχει κεφάλαια του «Βιβλίου των Νεκρών». Ο πάπυρος έχει σταλεί σε εργαστήριο στο Αιγυπτιακό Μουσείο για περαιτέρω εξέταση.

Related posts

Την Κυριακή η παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Χάχαλη στην Πάτρα

4press

Το γκράφιτι με τους τάρανδους που σέρνουν το παγκάκι ενός άστεγου κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκινεί (vid)

4press

Αυτό είναι το ελαιοτριβείο του παππού του Οδυσσέα Ελύτη – Με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα θα εγκαινιασθεί το “Μουσείο Βρανά” (φωτό)

4press