Υγεία & Fitness

Εννιάχρονα παιδιά με διατροφική διαταραχή: Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ένα φαινόμενο που αφορά σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι, δυστυχώς πλέον τα ύποπτα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται από την παιδική ηλικία – Οι ενδείξεις που μαρτυρούν το πρόβλημα

Οι διατροφικές διαταραχές έχουν αναγνωριστεί ως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, με ολοένα και μεγαλύτερο επιπολασμό. Το έντονο στρες, τα αυστηρά πρότυπα ομορφιάς και άλλοι παράγοντες της σύγχρονης καθημερινότητας οδηγούν συχνά πολλούς ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στη διατροφή τους. Το φαγητό λειτουργεί είτε ως εκτόνωση της έντασης, συχνά οδηγώντας σε υπερφαγία, είτε ως ενοχική πλην απαραίτητη ανάγκη, οδηγώντας σε αυτοτιμωρητικές συμπεριφορές περιορισμού.

Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα των ενηλίκων, καθώς νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι όλο και περισσότερα παιδιά μπαίνουν στην δίνη του φάσματος της διατροφικής διαταραχής.

Η νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics, συγκέντρωσε στοιχεία για σχεδόν 12.000 παιδιά 9 – 10 ετών στις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι το 5% εξ αυτών είχαν αναπτύξει υπερφαγία, ενώ το 2,5% είχε λάβει μέτρα ώστε να μην πάρει βάρος.

Η ομάδα μελέτης ανέλυσε δεδομένα που συγκέντρωσε μεταξύ 2016 και 2018 ως μέρος μιας ομοσπονδιακής χρηματοδοτούμενης μελέτης, της Μελέτης Γνωστικής Ανάπτυξης Εγκεφάλου Εφήβων, της μεγαλύτερης μακροχρόνιας έρευνας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την παιδική υγεία στις ΗΠΑ.

Αντί να μελετήσουν διαγνωσμένες περιπτώσεις παιδιών με διατροφική διαταραχή, οι ερευνητές εξέτασαν συμπεριφορές που υποδείκνυαν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι συμπεριφορές αυτές περιλάμβαναν την υπερφαγία, την πρόκληση εμετού ως τρόπο ελέγχου του βάρους, και τη σωματική άσκηση ή τον περιορισμό θερμίδων, με στόχο της πρόληψη της αύξησης βάρους. Όπως διαπιστώθηκε, τα παιδιά που κατέγραφαν αυτές τις συμπεριφορές αντιμετώπισαν αυξημένο κίνδυνο να τις διατηρήσουν και στην εφηβική περίοδο της ζωής τους. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετώπιζαν και τα παιδιά με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι το φύλο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να εμφανίσουν διατροφική διαταραχή.

«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές ταλαιπωρούν κυρίως τα κορίτσια, αλλά μια διαρκώς αυξανόμενη βάση δεδομένων αποδεικνύει ότι και τα αγόρια υποφέρουν εξίσου», εξηγεί σε ένα δελτίο Τύπου ο Stuart Murray, επικεφαλής ερευνητής και Διευθυντής του Προγράμματος Διατροφικών Διαταραχών της Ιατρικής Σχολής Keck στη Νότια Καλιφόρνια. «Τα ευρήματά μας πρέπει να λειτουργήσουν ως επαγρύπνηση, για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις περιπτώσεις».

«Όσο νωρίτερα εντοπίζουμε αυτές τις συμπεριφορές, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε. Τα νέα επιστημονικά ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη πιο έγκαιρων και ακριβέστερων προσπαθειών πρόληψης» κατέληξε ο δρ. Murray.

Related posts

Ο Θησέας Πατρών επέστρεψε στις προπονήσεις

4press

ΕΟΠΥΥ: Διαθέτει 76 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση υπηρεσιών και για οικονομικούς ελέγχους

4press

Η «εκδίκηση του ταξιδιώτη»: Αυτή θα είναι η τάση στις διακοπές μετά την πανδημία

4press