Συνεντεύξεις

Γύθειο: Η μανιάτικη πολιτεία με το νησιώτικο χρώμα

Απλωμένο αμφιθεατρικά στη δυτική ακτογραμμή του Λακωνικού κόλπου, το Γύθειο, έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, είναι μια όμορφη πολιτεία με νησιώτικο χρώμα.

Τα επιβλητικά διώροφα και τριώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος, τα παραδοσιακά σπίτια, οι γραφικές σκάλες και οι ωραίες εκκλησίες, καθώς και το λιμάνι με την πολυσύχναστη προκυμαία του, τα καΐκια και τις ψαρόβαρκες, συνθέτουν ένα ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.

Τους πολυάριθμους επισκέπτες προσελκύουν κατά κύριο λόγο τα μεζεδοπωλεία, τα εστιατόρια και τα καφέ μπαρ κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Το αρχαίο Γύθειο υπήρξε ναύσταθμος των Σπαρτιατών και γνώρισε περίοδο ακμής κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Στους Νεότερους Χρόνους, το Γύθειο αποτέλεσε ορμητήριο του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ενώ γνώρισε οικονομική και πολιτιστική άνθηση στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Γυθείου συγκαταλέγονται οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου (πετρόχτιστη, στο ψηλότερο σημείο της κωμόπολης), του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, τα λείψανα της αρχαίας πόλης και το νησάκι Κρανάη (Μαραθονήσι) με τον πύργο Τζαννετάκη (1829) και λιθόχτιστο οκταγωνικό φάρο (ιστορικό διατηρητέο μνημείο του β’ μισού του 19ου αιώνα).

Νοτίως του Γυθείου, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Μαυροβούνι, γνωστό θέρετρο με σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Απλώνεται σε πλαγιά λόφου και κατά μήκος εκτεταμένης αμμουδερής παραλίας. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού είναι χτισμένο το κάστρο Γουλάδες.

Ακόμη νοτιότερα βρίσκεται το Βαθύ, παραθεριστικός οικισμός κοντά στο μανιάτικο οικισμό του Αγερανού με την ωραία θέα στο Λακωνικό κόλπο. Οι όμορφες ακρογιαλιές και η εκτεταμένη αμμουδερή παραλία προσελκύουν στο Βαθύ μεγάλο αριθμό παραθεριστών.

Βορείως του Γυθείου ενδιαφέρον παρουσιάζει η Σελινίτσα, περιοχή με ωραία αμμουδερή παραλία. Πάνω από την παραλία της Σελινίτσας είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, στην ομώνυμη θέση.

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, άποψη του Γυθείου (πηγή: Γιάννης Τούντας).

Related posts

Η Ολυμπία Χοψονίδου έγραψε μαντινάδα για το «αντίο» του Βασίλη Σπανούλη στο μπάσκετ: «ποτέ δεν ξέχασες αυτό που ήσουν»

4press

Οι ημέρες και οι νύχτες σας στο CRAYON είναι διαφορετικές!

4press

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος στην εκπομπή της Άντυς Μαγνησαλή

4press