Επικαιρότητα

Διάγγελμα Πούτιν: Τι σημαίνει μερική επιστράτευση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε μερική επιστράτευση σήμερα Τετάρτη, καλώντας έως και 300.000 εφέδρους σε μια δραματική προσπάθεια να αντιστρέψει τις ήττες της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων στη βορειοανατολική περιοχή του Χαρκόβου.

Στο σημερινό του διάγγελμα, ο Πούτιν επιτέθηκε στη Δύση, ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στα προγραμματισμένα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, τα οποία σχεδιάζονται ως προμήνυμα της προσάρτησής τους από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων προκειμένου να υπερασπιστεί τα ρωσικά εδάφη, όπως τα ορίζει ο ίδιος.

Διάγγελμα Πούτιν: Τι σημαίνει μερική επιστράτευση-1

Διάγγελμα Πούτιν: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο την παγίωση κεκτημένων

«Απέναντι σε μια απειλή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και προκειμένου να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας, είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Πούτιν. «Δεν μπλοφάρουμε», δήλωσε, σε μια σαφή αναφορά στην πυρηνική ισχύ της Ρωσίας.

«Θα δώσω και πάλι έμφαση σε αυτό – με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο μιλά για «πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ»

Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για τη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, ο Πούτιν χαρακτήρισε τον πόλεμο ως μια προσπάθεια των δυτικών ελίτ να καταστρέψουν και να διαμελίσουν τη Ρωσία, ενώ περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως μια αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και των χωρών του ΝΑΤΟ.

Διάγγελμα Πούτιν: Τι σημαίνει μερική επιστράτευση-2

Οι δηλώσεις αυτές ενισχύθηκαν σε ένα ξεχωριστό διάγγελμα από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, παρ’ όλο που οι δυτικές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, παρότρυναν τον Πούτιν να μην προχωρήσει σε εισβολή, ενώ έχουν μετριάσει τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, κάτι που αποτελεί σημάδι ότι οι χώρες τους δεν πολεμούν άμεσα τη Ρωσία.

Τα σχέδια για δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας – το Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα – από την Παρασκευή έως την Τρίτη, ανοίγουν τον δρόμο για την παράνομη προσάρτησή τους από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα αντιμετωπίσει παγκόσμια απόρριψη.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω δημοψηφίσματα ως επιχείρημα για να υποστηρίξει ότι δέχεται επίθεση η ίδια.

Τι σημαίνει μερική επιστράτευση; 

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η επιστράτευση θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Θα αφορά μόνο άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια, αλλά θα κληθεί μόλις το 1%, δηλαδή 300.000 άτομα. 

«Γενικά, ολική επιστράτευση θα σήμαινε ότι όλοι οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών θα απαγορευόταν να φύγουν από τη Ρωσία και θα έπρεπε να ενταχθούν στις δυνάμεις του στρατού. Παραμένει ασαφές εάν αυτό ισχύει και με τη μερική επιστράτευση», αναφέρει δημοσιογράφος του Al Jazeera.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει πιθανόν στόχο να περιορίσει τον αριθμό των λιποτακτών και να μετριάσει τις άμεσες πιέσεις που δέχεται ο στρατός.

Όπως δήλωσε ανώτατος αναλυτής στο πρακτορείο Reuters: «Δεν είναι ακόμη ένας ολοκληρωτικός πόλεμος για τη Ρωσία γιατί δεν υπήρξε ολική κινητοποίηση. Αλλά πιστεύω ότι υποτιμούν τον Πούτιν. Προβαίνει κάθε φορά σε νέα κλιμάκωση. Για εκείνον, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δεν βλέπω τον λόγο το επόμενό του βήμα να είναι η αποκλιμάκωση, εκτός και αν κερδίσει».

Τι κρύβεται πίσω από τη νέα στρατηγική του Κρεμλίνου

Η επιστράτευση εφέδρων, ωστόσο, θα φέρει εκατομμύρια ρωσικές οικογένειες αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς οι συγγενείς τους θα πρέπει να πάνε στον πόλεμο.

Διάγγελμα Πούτιν: Τι σημαίνει μερική επιστράτευση-3

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Washington Post, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να αναπτύξει 300.000 εφέδρους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και έχει μάλιστα υποστεί σημαντικές απώλειες στις τάξεις των αξιωματικών. 

Μια πρόσφατη απόφαση για επιστράτευση απέτυχε να αλλάξει τη ρότα του πολέμου, καθιστώντας πιο εμφανή τη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς για τον μεγάλο αριθμό απωλειών στο πεδίο της μάχης. 

Ρώσος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι θα ήταν αρκετοί προκειμένου η Ρωσία να κερδίσει χρόνο, χωρίς να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει ακόμα ότι η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να παραδοθεί με τους όρους της Ρωσίας.

Related posts

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει προσωρινά αύριο 6/5 η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το επίδομα παιδιού 

4press

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

4press

Χανιά: Άφησε δεμένο το άλογό του χωρίς νερό, τροφή και πέθανε -Συνελήφθη ο 26χρονος ιδιοκτήτης

4press