Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΑΑΔΕ για την αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογουμένους, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι για τους ασυνεπείς και για όσους εμπλέκονται σε απάτες στον τομέα του ΦΠΑ. Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει τη δημιουργία μιας «χρυσής» λίστας με τους δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα και αυτόματα τον ΦΠΑ που δικαιούνται από το κράτος.
Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός έχει εντείνει τους ελέγχους σε υποθέσεις ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 ολοκλήρωσε 109 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 128 νέες έρευνες. Μετά τους ελέγχους η Εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 98 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι».
Την ίδια ώρα, από το «σκάνερ» των φοροελεγκτών περνούν χιλιάδες υποθέσεις. Στο επίκεντρο βρίσκονται «φρέσκες» υποθέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα στο 7μηνο ολοκλήρωσαν τον έλεγχο 12.495 φορολογικών υποθέσεων. Από τις υποθέσεις αυτές 7.745 είναι νέες υποθέσεις, δηλαδή της τελευταίας 5ετίας.
Αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ
Όσον αφορά τις επιστροφές ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη «χρυσή λίστα» θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή χωρίς ανθρώπινη επαφή.
Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρου.
