Ειδήσεις

ΣτΕ: Νόμιμη η επαναφορά των λατινικών στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμη τη μείωση και την κατάργηση της διδασκαλίας των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β´ Λυκείου και έκρινε νόμιμη την επαναφορά του μαθήματος των Λατινικών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αρ. 1972/2022 απόφασή του έκρινε ότι τα ωρολόγια προγράμματα, ως προς τα δύο εν λόγω μαθήματα, εκδόθηκαν «μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της διοίκησης».

Παράλληλα, με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμες οι ρυθμίσεις του νόμου 4692/2020, με τις οποίες αντικαταστάθηκε το μάθημα της Κοινωνιολογίας από το μάθημα των Λατινικών ως πανελληνίως εξεταζόμενο μάθημα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και αυτό, γιατί σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η επαναφορά της διδασκαλίας του μαθήματος των Λατινικών στο Λύκειο «δικαιολογείται από τη συναγόμενη από τη σχετική διάταξη εκτίμηση του νομοθέτη για τη συμβολή του μαθήματος των Λατινικών στην καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών».

Related posts

Πώς θα γίνεται το μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης

4press

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας υπέγραψαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας

4press

Φόρος ακόμη και πριν την υποβολή δήλωσης σε επιχειρήσεις ύποπτες για “εξαφάνιση”

4press