Σκέψεις

Δημοτικές εκλογές 2023, ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Σε ένα χρόνο οι δημότες θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή της Πάτρας, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης μας. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Πατρέων, μετά από οκτώ χρόνια θητείας, έχει εξαγγείλει ήδη την κάθοδο του στις επερχόμενες εκλογές. Έχοντας τη διοίκηση της πόλης όλο αυτό το διάστημα, ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε. Η πόλη μας κατέστη ουραγός στην πρόοδο και την αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό, αποτυπώνεται σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.

Η ιδεοληψία, ο κομματικός εναγκαλισμός, η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας και από κοινού σχεδιασμού με φορείς, η προχειρότητα, αλλά προπάντων η έλλειψη διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδίου για την πόλη, χαρακτηρίζουν τη μέχρι τώρα πορεία της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Η παράταξή μας με γνώμονα τις κοινωνικές απαιτήσεις, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ανέδειξε σημαντικά θέματα και κυρίως κατέθετε προτάσεις: τη διαχείριση με διαδημοτικό φορέα του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης και τη διαχείριση των απορριμμάτων , την υπογειοποίηση του τρένου, το Καρναβάλι, τη συνεργασία της πόλης με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, τη δημιουργία εμπορικού τμήματος στο λιμάνι, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, τη βελτίωση λειτουργίας του ΒΙΟ.ΠΑ., την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου, τη διάνοιξη της παραλιακής του πρώην Δήμου Ρίου, την εξασφάλιση και διαμόρφωση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, γηπέδων κ.α.

Σταθήκαμε δίπλα στους συμβασιούχους εργαζόμενους που διεκδικούν το δικαίωμα για εργασία. Σημαντικό για την παράταξή μας είναι η διατήρηση της συλλογικής μνήμης (προτείναμε για ονοματοθεσίες για τους: Γλέζο, Σάντα, Σαμούρη, Μικρώνη, Θεοδωράκη, Σταθακόπουλο κ.ά.). Επιδιώξαμε την συμμετοχή των δημοτών στα κέντρα λήψης αποφάσεων με θεσμοθετημένες επιτροπές που η δημοτική αρχή απαξιώνει, την Επιτροπής Διαβούλευσης, Ισότητας Φύλου, Δημοτικό συμβούλιο Νέων κ.α.

 Οι αθλητικές υποδομές είναι εγκαταλελειμμένες ή σε κακή κατάσταση, παραδομένες στο χρόνο. Η εξαγγελία για δημιουργία χώρου skate-park έμεινε στα λόγια ενώ η εξαγορά του υπόλοιπου ακινήτου “Σώκκαρη” μαζί με αυτό που κληροδοτήθηκε για δημιουργία φοιτητικής εστίας δεν υλοποιήθηκε.

Η πρόταση μας για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νέων, συνάντησε άρνηση. Η δημιουργία συνεργασίας του Δήμου με τα τριτοβάθμια πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν ευοδώθηκε. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες έγιναν βορά στις απευθείας αναθέσεις και στις ρουσφετολογικές προσλήψεις ημετέρων. Το οραματικό σχέδιο μας για την πόλη, το διαβουλευτήκαμε με κοινωνικές ομάδες, συλλόγους, σωματεία, επαγγελματικούς φορείς, παρατάξεις αλλά προπάντων με τους δημότες και σε συνεργασία με αυτούς θα το υλοποιήσουμε.

 Ένα χρόνο προ των δημοτικών εκλογών καταθέσαμε χωρίς προαπαιτούμενα, την πρόταση δημιουργίας ισχυρής δημοκρατικής προοδευτικής κίνησης στη βάση ενός συλλογικού, συνεκτικού πολιτικού προγράμματος, που θα δώσει ώθηση στην πόλη ώστε να ξεφύγει από το τέλμα που έχει οδηγηθεί. Η πρόταση έχει βρει σε επίπεδο κοινωνίας ανταπόκριση, ο διάλογος ξεκίνησε.

Δυστυχώς όμως αναπτύσσεται και συντηρείται, από διάφορα κέντρα, μία παραφιλολογία που προσωποποιεί την πρότασή μας και καθημερινά προβάλλονται ολοένα και νέα πρόσωπα λες και πρόκειται για καλλιστεία.  Τονίζουμε ότι, το κάλεσμα της παράταξής μας αφορά, πρωτίστως τη δημιουργία πολιτικής πλατφόρμας, πολιτικού προγράμματος, τα πρόσωπα θα έρθουν για να το υπηρετήσουν.

Η παράταξή μας ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την κάθοδο της, στις εκλογές του 2023. Δεν αναμένει κέλευσμα από εξωγενείς παράγοντες, ούτε την επηρεάζουν εθνικές εκλογές. Τα κέντρα λήψης των αποφάσεων είναι τα συντεταγμένα όργανα της παράταξης, που διατηρούν πλήρως την αυτονομία της. Τα παραπάνω σημειώνονται για να αρθούν οποιεσδήποτε παρερμηνείες, υποθέσεις, διαστρεβλώσεις σκόπιμες και ηθελημένες.

Σε αυτή την πορεία για τις εκλογές η πρόσκληση είναι ανοιχτή. Ο χρόνος όμως μετράει αντίστροφα και η Ώρα Πατρών δεν παρακολουθεί απλά τα γεγονότα, παρεμβαίνει. Έχουμε ιστορική ευθύνη για την πόλη να την οδηγήσουμε εκεί που της αξίζει. Για μια πόλη ανοιχτή σε προκλήσεις,  εξωστρεφή και με στόχους.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Συντονιστής της Ώρας Πατρών

Related posts

Κοινωνική προσφορά, θεωρία και πράξη – περί Δημοτικής Αστυνομίας

4press

O DATAτζής, το επάγγελμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης

4press

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023», προβλέπει ο Βρετανός ιστορικός Ίαν Κέρσοου

4press