Συνεντεύξεις Τοπικές Κοινότητες

Γιώργος Κάκος: Ένας παραγωγός εσπεροειδών – πρότυπο για τη νέα γενιά, από την Τέμενη Αιγίου

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα 4press μίλησε ο παραγωγός και έμπορος Γιώργος Κάκος από την Αιγειαλεία. Ο κ. Κάκκος μας ξενάνεγησε στις εκτάσεις που διατηρεί στη Τέμενη και οποίες ξεχωρίζουν ! Ο κ. Κάκος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παραγωγή εσπεροειδών με όλες τις προδιαγραφές ούτως ώστε το προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας.

Πως κύλησε η φετινή χρονιά για τα λεμόνια και τα εσπεροειδή;

“Ήταν μια καλή χρονιά για το λεμόνι, παρά τα διάφορα προβλήματα που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κατάσταση. Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί, ενώ οι καιρικές συνθήκες δε βοηθούν τους παραγωγούς που δεν έχουν εξοπλιστεί με τα απαιτούμενα εργαλεία. Ωστόσο, η φετινή χρονιά θα κλείσει καλά για τον κλάδο μας.

Ο κ. Κάκος διαθέτει σύστημα αντιπαγετικής προστασίας καθώς η  προστασία των καλλιεργειών από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του παγετού είναι ένα θέμα μέγιστης σημασίας για την γεωργία. Ανάλογα με την εποχή που σημειώνονται οι παγετοί διακρίνονται σε πρώιμους ή φθινοπωρινούς παγετούς, σε χειμερινούς παγετούς και σε όψιμους ή ανοιξιάτικους παγετούς. “Στην Ελλάδα οι φθινοπωρινοί παγετοί που δεν είναι πολύ συνηθισμένοι, πλήττουν κυρίως τα εσπεριδοειδή, ελιές και ακτινιδιές, γιατί τότε φέρουν καρπούς, προκαλώντας χαρακτηριστική αφυδάτωση των καρπών τους”, ανέφερε ο κ. Κάκος.

Ταυτόχρονα αρκετές εκτάσεις καλύπτονται με ειδικό νάιλον που προστατεύει τη παραγωγή του από όλες τις καιρικές συνθήκες.

Η Πολιτεία είναι δίπλα σας;

“H πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει μέσω επιδοτήσεων τους παραγωγούς διότι το κόστος παραγωγής έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Επίσης, θα πρέπει να μας προφυλάξει από το παρεμπόριο. Η τιμή που φθάνει στον καταναλωτή είναι τεράστια σε σχέση με αυτή που πωλείται αρχικά στον έμπορο. Θα πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα καθώς και στις τεράστιες ποσότητες που εισάγονται από εξωτερικό καταδικάζοντας τα δικά μας προϊόντα. Είναι αδιανόητο στα ράφια των σούπερ μάρκετ να κυριαρχούν τα ξένα από τα ελληνικά εσπειροειδή!

Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας; Τι θα λέγατε στους νέους που σας έχουν πρότυπο;

Πιστεύω ότι η Γεωργία και το λεμόνι συγκεκριμένα έχουν μέλλον… Αρκεί να αγαπήσει ο νέος τη γη, καθώς δεν πρόκειται μόνο για επάγγελμα αλλά για τρόπο ζωής. Δουλεύουμε πολλές ώρες την ημέρα κι αυτό απαιτεί μεράκι, αγάπη και γνώση! Προσωπικά πιστεύω ότι το μέλλον της Γεωργίας και του λεμονιού θα είναι λαμπρό!

Ποια η σχέση σας με τα ζώα, διότι βλέπω ότι φροντίζετε πολλά είδη…

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τη φύση, αγαπώ και τα ζώα. Γι αυτό έχω εκτός από σκύλους, γάτες, κότες και έχω πάπιες, γαλοπούλες και πολλά άλλα ζωάκια! Η φροντίδα της μικρής μου φάρμας είναι το χόμπι μου…

Related posts

Κίμων Αποστολόπουλος: “H ΦΑΡΜΑ ΦΑΕΘΩΝ ήταν ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα με οργάνωση και πάθος”

4press

Παρουσίαση του ιστορικού Λευκώματος – «Η Ιστορία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας»

4press

Αποκαλύψεις γύρω από μυστήριο με οστά γυναίκας που βρέθηκαν στο Άγιο Όρος

4press