Υγεία & Fitness

Καφές: Αν πίνεις κάθε πρωί, τότε κάνεις ένα τεράστιο κακό

Γιατί δεν πρέπει να πίνεις καφέ το πρωί

Μία έρευνα που δυστυχώς δεν είναι ψέμα και μας προβληματιζει.

Είναι η πρώτη απόλαυση της ημέρας. Εκείνος ο καφές που σου ανοίγει το μάτι, που γεμίζει με καφεΐνη τον οργανισμό σου και γίνεται η πρωινή συντροφιά στον χώρο εργασίας σου.

Αλλά μήπως τελικά αυτή η απόλαυση είναι ένα τεράστιο λάθος; Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, ναι.

Η έρευνα αναφέρει πως η καφεΐνη νωρίτερα από το κανονικό, μπορεί να καταστρέψει τον φυσικό κύκλο της αποθηκευμένης ενέργειας που διαθέτουμε. Ο Steven Miller, υποψήφιος διδάκτωρ από το τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, αναφέρει πως η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να καταστρέψει τους κιρκάδιους ρυθμούς του οργανισμού μας.

Παρότι στο κιρκάδιο ρολόι μας -το οποίο απελευθερώνει ορμόνες μέσα στην ημέρα- έχουν παρατηρηθεί διαφορές από οργανισμό σε οργανισμό, εκκρίνει γενικότερα μία συγκεκριμένη ορμόνη με το όνομα κορτιζόλη. Την ορμόνη του στρες δηλαδή, η οποία σχετίζεται και με το συναίσθημα της αφύπνισης και του να είμαστε σε εγρήγορση. Συγκεκριμένα αφορά τα διαστήματα μεταξύ 08.00-09.00, 12.00-13.00 και 17.30-18.30.

Πώς ο καφές θα κάνει τον μεταβολισμό σου να τρέχει με χίλια

Ο Steven Miller υποστηρίζει πως αν πιούμε έναν καφέ ανάμεσα στα παρακάτω διαστήματα, θα μειώσουμε το φυσικό αποτέλεσμα της κορτιζόλης κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Επίσης όσο προσπαθείς να μειώσεις την κορτιζόλη με την καφεΐνη, τόσο περισσότερη παράγει ο οργανισμός. Οπότε, είναι σαν να ρίχνεις γλυκόζη στο αίμα σου χωρίς λόγο, μεγαλώνοντας την αρτηριακή πίεση και φλερτάροντας με καρδιοπάθειες.

Εν κατακλείδι, οι καλύτερες ώρες για να πιούμε τον πρωινό καφέ είναι στο διάστημα 09:30-11:30. Οκ τίμια ώρα αν κάνεις δουλειά γραφείου. Βέβαια το θέμα μας είναι πως ποτέ δεν σταματάμε στο ένα καφεδάκι.

Related posts

Το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος σύμφωνα με το Harvard

4press

Σημάδια πως κάποιος σου προκαλεί κακό και δεν το καταλαβαίνεις

4press

Ανησυχία για την γρίπη των σκύλων: Πόσο πιθανό είναι να φέρει την… επόμενη πανδημία

4press