Click Minds Επικαιρότητα

Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ «αποκαλύπτει» πόσες προσλήψεις αφορά ο νέος διαγωνισμός για το Δημόσιο

Εκτιμούμε ότι οι θέσεις θα είναι γύρω στις 4.000. Όταν λεει το υπουργείο ότι προγραμματίζονται 18.000 προσλήψεις σε αυτές υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ τόνισε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κος Θάνος Παπαϊωάννου.

Μία σημαντική ανάρτηση στο facebook έκανε πριν μερικές μέρες ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου σχετικά με τις προσλήψεις και τους διορισμούς στο Δημόσιο ενόψει του νέου γραπτού διαγωνισμού που ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων.

”’Όπως τονίζει στη σχετική ανάρτησή του :

Δεν πρόλαβε να φύγει για το Τυπογραφείο η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό και άρχισαν οι εντυπωσιακοί τίτλοι που έχουν ως αποτέλεσμα -άλλοι ηθελημένα άλλοι όχι- να προσελκυσθούν υποψήφιοι είτε σε φροντιστήρια είτε σε γραφεία που θα αναλάβουν τη σύνταξη των αιτήσεων.

Καλώ όσους αναρωτιούνται εάν θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό να σκεφτούν:

α) Εάν η εργασία στο Δημόσιο είναι πράγματι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Δεδομένου ότι οι εισαγωγικοί μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί (1 στους 3 διοριστέους δεν αναλαμβάνει όταν πληροφορείται τον μισθό που είναι 739 ευρώ για ΠΕ και 700 για ΤΕ), η απασχόληση στο Δημόσιο είναι προσφορά στην κοινωνία και όχι λύση του βιοποριστικού προβλήματος ενός πολίτη. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα μπορεί κανείς να κάνει ως δημόσιος υπάλληλος φτάνει να του αρέσει το αντικείμενο. Εάν δει την εργασία στο Δημόσιο ως ένα απλό “βόλεμα” θα δυστυχήσει και αυτός και οι δικοί του.

β) Να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν και όχι αυτό που οι γονείς τους θέλουν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι αιτήσεις συμπληρώνονται από τους γονείς.

γ) Να δουν την εξεταστέα ύλη (θα είναι μέρος της προκήρυξης που θα δημοσιευθεί το αργότερο την Τρίτη) και να αναλογισθούν εάν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Η ύλη θα είναι και πρέπει να είναι απαιτητική. Θα είναι κρίμα να δηλώσετε συμμετοχή χωρίς πολλή σκέψη και τελικά να μην προσέλθετε αναλογιζόμενοι τη δυσκολία του εγχειρήματος. Στον διαγωνισμό για την ΑΑΔΕ δήλωσαν 25.000 υποψήφιοι και προσήλθαν 11.000. Η ελληνική κοινωνία όμως -μέσω του Κράτους- πλήρωσε για διαγωνισμό 25.000 υποψηφίων..

δ) Άνθρωποι που έχουν τάξει στη ζωή τους να ασκήσουν λειτουργήματα όπως εκπαιδευτικοί ή νοσηλευτές να μην παρασυρθούν από τις Σειρήνες μιας διοικητικής θέσης στο Δημόσιο. Ο δάσκαλος και ο νοσοκόμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν γραφειοκράτες. Εκδίδονται και θα εκδοθούν προκηρύξεις γι΄ αυτούς, άσχετες με τον γραπτό διαγωνισμό, και εκεί θα πρέπει να δοκιμάσουν να υλοποιήσουν τα όνειρα μιας ζωής.

Εν κατακλείδι: κλείστε τα αυτιά σας στις υπερβολές και συμβουλευτείτε το μυαλό σας και την καρδιά σας.

Αυτά προς το παρόν. Όλα αυτά δεν τα γράφω απλώς ως Πρόεδρος του ΑΣΕΠ αλλά και ως πατέρας δύο παιδιών που είναι νεοεισερχόμενα στην αγορά εργασίας.”’

Η προκήρυξη πήρε ΦΕΚ και οι αιτήσεις ξεκινούν 2 έως 12 Δεκεμβρίου ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ με νέα παρέμβαση του τονίζει και πάλι οτι κάποιος πρέπει να σκεφτεί διπλά πριν συμμετάσχει στο διαγωνισμό για το αν θέλει πραγματικά και έχει σκεφτεί τι σημαίνει μια θέση στο δημόσιο.

Σχολιάζοντας μάλιστα τον μισθό του δημοσίου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 είπε οτι για τα επόμενα 30 χρόνια θα αυξάνει με ένα ρυθμό δημοσίου τομέα

«Ο μισθός στο δημόσιο τομέα τον βλέπεις σήμερα και ξέρεις ότι για τα επόμενα 30 χρόνια θα αυξάνει με ένα ρυθμό δημοσίου τομέα. Δηλαδή για να πάρεις αύξηση είτε δουλεύεις καλά είτε δουλεύεις άσχημα θα πρέπει ταυτοχρόνως να πάρουν άλλοι 600 χιλιάδες άνθρωποι αύξηση άρα ξέρεις από τώρα τα αριθμητικά δεδομένα για τα επόμενα 20-30 χρόνια. Στον ιδιωτικό τομέα δεν ξέρεις αν αύριο θα έχεις δουλειά, το δέχομαι και είναι πολύ σοβαρό αυτό αλλά πάντως τα οικονομικά σου στην πορεία του χρόνου μπορεί να μεταβληθούν διαφορετικά. Άρα πρέπει να τα δουν όλα.»

Δεν πρέπει να γίνει μόδα «πάμε όλοι στο δημόσιο».

Όπως ανέφερε μάλιστα δεν πρέπει να γίνει μόδα το να πάμε όλοι στο Δημόσιο τονίζοντας:

Δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν τι θα κάνει, ο ίδιος πρέπει να συμβουλεύσει τον εαυτό του. Για σκεφτείτε έναν άνθρωπο που θέλει να γίνει καθηγητής, θέλει να γίνει νοσηλευτής είναι ένα πολύ σοβαρό λειτούργημα ξαφνικά αυτός ο άνθρωπος για βραχυπρόθεσμες οικονομικές σκοπιμότητες να είναι ένας διοικητικός υπάλληλος… Το θέμα είναι να ζυγίσει ο καθένας τι θέλει να κάνει, δεν πρέπει να παρασυρθεί, δεν πρέπει να γίνει μόδα «πάμε όλοι στο δημόσιο».

Ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ επιχειρεί να βάλει μια τάξη στα πράγματα που αφορούν τον διαγωνισμό αλλά και τις προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν μέσα από αυτόν καθώς όπως αναφέρει δεν είναι 18.000 οι προσλήψεις που προγραμματίζονται καθώς σε αυτές υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ένα σωρό προσλήψεις που δεν περνάνε μέσω ΑΣΕΠ αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαστικοί, διπλωμάτες. Επίσης υπάρχουν πολλές θέσεις που δεν περνάνε μέσω του γραπτού διαγωνισμού εξ ορισμού δηλαδή οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, οι εκπαιδευτικοί άρα για αυτό τα νούμερα είναι μεν εντυπωσιακά αλλά όταν μιλάμε για τον γραπτό διαγωνισμό εκτιμώ ότι μιλάμε περίπου στις 4.000 υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Related posts

Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 – Αναλυτικά παραδείγματα

4press

Ενοχή για απόπειρα ανθρωποκτονίας πρότεινε ο εισαγγελέας για την Έφη Κακαράντζουλα

4press

Ποια θα είναι η τύχη της Ελλάδας και των «φτωχών» της Ευρωζώνης μετά τη λήξη του PEPP – Τι βλέπουν 5 αναλυτές

4press