Υγεία & Fitness

Αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ: Ο θανατηφόρος ιός σκοτώνει εννιά στους δέκα ασθενείς

Ο ιός αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ στενός συγγενής του Έμπολα, σκοτώνει έως και εννέα στους δέκα ασθενείς.

Ένας μη θεραπεύσιμος ιός που μοιάζει με Έμπολα – ο οποίος σκοτώνει έως και εννέα στους 10 από όλους όσους μολύνει – εξαπλώνεται αυτήν τη στιγμή στην Αφρική.

Ο Αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ ένα από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, έχει ήδη σκοτώσει εννέα άτομα στην Ισημερινή Γουινέα. Δύο ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν έκτοτε στο γειτονικό Καμερούν, πυροδοτώντας φόβους ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται κάτω από τα ραντάρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναπτύξει ομάδες στην Ισημερινή Γουινέα, οι οποίες εργάζονται πυρετωδώς για να «σώσουν ζωές και να σταματήσουν τον ιό το συντομότερο δυνατό». Τι είναι όμως Ο Αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ; Πώς εξαπλώνεται; Υπάρχουν θεραπείες για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης;

Πόσο θανατηφόρο είναι το Marburg;

Το Marburg είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα παθογόνα που γνωρίζει ο άνθρωπος. Ο ΠΟΥ λέει ότι έχει αναλογία κρουσμάτων-θνησιμότητας (CFR) έως και 88 τοις εκατό.

Αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα βρίσκεται πιο κοντά στο όριο του 50 τοις εκατό, παρόμοια με τον ιό συγγενή του Έμπολα – ένα άλλο μέλος της οικογένειας filoviridae. Αυτό σημαίνει ότι από κάθε 100 άτομα που επιβεβαιώνεται ότι έχουν μολυνθεί από το Marburg, οι μισοί αναμένεται να πεθάνουν.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν γνωρίζουν το ποσοστό θνησιμότητας από λοίμωξη, το οποίο μετρά όλους όσους μολύνονται – όχι μόνο περιπτώσεις που βγαίνουν θετικές. Για σύγκριση, ο Covid είχε CFR περίπου 3 τοις εκατό όταν ξέσπασε.

Υπάρχει εμβόλιο;

Επί του παρόντος, δεν έχουν εγκριθεί εμβόλια για τη θεραπεία του ιού. Ο ΠΟΥ συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη τη Δευτέρα για τα αυξανόμενα κρούσματα, καλώντας ειδικούς από όλο τον κόσμο.

Μέλη της κοινοπραξίας εμβολίων για τον ιό Marburg (MARVAC) – μιλώντας στον ΠΟΥ – είπαν ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να διατεθούν αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπευτικά μέσα, καθώς οι κατασκευαστές θα πρέπει να συγκεντρώσουν υλικά και να πραγματοποιήσουν δοκιμές.

Οι ειδικοί εντόπισαν 28 υποψήφια πειραματικά εμβόλια που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά κατά του ιού – τα περισσότερα από τα οποία αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του Έμπολα.

Πέντε επισημάνθηκαν ιδιαίτερα ως εμβόλια προς διερεύνηση. Τρεις κατασκευαστές εμβολίων – η Janssen Pharmaceuticals, η Public Health Vaccines και το Sabin Vaccine Institute – δήλωσαν ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να διαθέσουν δόσεις για δοκιμή στο τρέχον ξέσπασμα.

Τα εμβόλια των Janssen και Sabin έχουν ήδη περάσει από κλινικές δοκιμές φάσης πρώτης. Ωστόσο, κανένα από τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμο σε μεγάλες ποσότητες. Το εμβόλιο της Public Health Vaccines βρέθηκε επίσης πρόσφατα ότι προστατεύει από τον ιό σε πιθήκους και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το έχει εγκρίνει για δοκιμές σε ανθρώπους.

Θα μπορούσε να φτάσει στη Βρετανία ή στις ΗΠΑ;

Τα περισσότερα κρούσματα του Marburg εξαφανίζονται αφού μολύνουν μερικούς ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες να πυροδοτήσει μια πανδημία είναι μικρές. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατο.

Ο καθηγητής Whitworth είπε χθες στη MailOnline: «Τα κρούσματα του Marburg είναι πάντα ανησυχητικά λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας και της πιθανότητας μετάδοσης από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής».

Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία εντοπίστηκε το ξέσπασμα στην Ισημερινή Γουινέα από τους αξιωματούχους μπορεί να συνέβαλε στην αποτροπή της εξάπλωσης της μόλυνσης μέχρι στιγμής, συμβούλεψε. Είπε: «Αυτό το ξέσπασμα έχει εμφανιστεί σε μια απομακρυσμένη δασική περιοχή της Ισημερινής Γουινέας, η οποία περιορίζει τη δυνατότητα γρήγορης εξάπλωσης ή επηρεάζει πολλούς ανθρώπους.

«Φαίνεται επίσης ότι εντοπίστηκε γρήγορα, ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων είναι μικρός και ο πρώτος υπό διερεύνηση θάνατος σημειώθηκε στις 7 Ιανουαρίου, άρα μόλις πριν από περίπου πέντε εβδομάδες». Αλλά πρόσθεσε: «Το ξέσπασμα έχει εμφανιστεί κοντά στα διεθνή σύνορα με το Καμερούν και την Γκαμπόν, επομένως θα απαιτηθεί διεθνής συντονισμός. «Συνολικά, λοιπόν, ο κίνδυνος για την Ισημερινή Γουινέα και την περιοχή είναι μέτριος και ο κίνδυνος εξάπλωσής της εκτός της περιοχής είναι πολύ χαμηλός».

Πηγή: Daily Mail

Related posts

Το μυστικό για την ομαλή ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι διασκεδαστικό – Ανακαλύψτε το

4press

Πονούσε επί 23 χρόνια & της έδιναν βαριά φαρμακευτική αγωγή – Τι είχε μέσα στην κοιλιά της τελικά; (φώτο)

4press

Πώς να αποφύγετε την αύξηση του βάρους σας κατά το lockdown – Να τρώτε υγιεινά, σωστούς συνδυασμούς & στην σωστή ώρα!

4press