ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Η παιδεία ΔΕΝ θα γίνει εμπόρευμα!
Με τον πιο επίσημο τρόπο, στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αυτό που είχε δηλώσει και προεκλογικά, ότι η κυβέρνηση του, θα πραγματοποιήσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Η λύσσα τους για κάθε τι δημόσιο και δωρεάν τους οδηγεί να ιδιωτικοποιούν και την τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά από μια σειρά κοινωνικών αγαθών. Μια κυβέρνηση που το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να πλήξει το Δημόσιο πανεπιστήμιο, την δημοκρατία μέσα στα ιδρύματα αλλά και να ποινικοποιήσει κάθε φωνή αντίδρασης μέσα σε αυτά.
Στο όνομα της “προόδου” επιχειρούν να δημιουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παρουσιάζουν ως πρόοδο τα ιδιωτικά κολλέγια αλλά δεν τους νοιάζει η δυστοπία που βιώνουν αυτή την στιγμή οι φοιτητές. Με τις ελάχιστες φοιτητικές εστίες, που εξυπηρετούν τις ανάγκες ελάχιστων φοιτητών, με την υποχρηματοδότηση που τσακίζει καθημερινά τις σχολές μας, με την ακρίβεια να καθιστά καθημερινά δύσκολη την διαβίωση των φοιτητών. Χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει ούτε μισό έργο συντήρησης και εκσυγχρονισμού των ιδρυμάτων μας, ξεχνώντας μάλλον τον συμφοιτητή μας που έπεσε από το παράθυρο επειδή δεν χωρούσε στο αμφιθέατρο του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή τα ταβάνια που πέφτουν σε αρκετές σχολές όπως στην Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας.
Φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι, όλοι όσοι βρισκόμαστε στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουμε μπροστά μας μια τεράστια μάχη. Η πείρα του παρελθόντος, του Πανεκπαιδευτικου κινήματος το 2006/7 που εμπόδισε την αναθεώρηση του άρθρου 16 μας γεμίζει αισιοδοξία για τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η εκπαίδευση σε εμπόρευμα.
