Σκέψεις

Άγγελος Τσιγκρής: “Πλημμελής η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τον σχολικό εκφοβισμό…”

Ομιλία των Αχαιού καθηγητή στους εκπαιδευτικούς τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Πάτρας 

Σήμερα Δευτέρα 27 Μαΐου και ώρα 6.30 μμ, ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής θα μιλήσει διαδικτυακά στους εκπαιδευτικούς τεσσάρων (4) δημοτικών σχολείων της Πάτρας, και συγκεκριμένα των 16ου και 35ου Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των Δημοτικών Σχολείων Ρίου και Κάτω Καστριτσίου. 

Με αφορμή την ομιλία του αυτή, ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας, απέστειλε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

“Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. 

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν. 

Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά. 

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ.  τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει”. 

Ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας, το 2013 άρχισε ένα οδοιπορικό διαλέξεων στα σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) της Αχαΐας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου σχολικής βίας και του εκφοβισμού. 

Αφορμή για την ενασχόλησή του με το ευαίσθητο θέμα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού ήταν η επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα για την Πρόληψη της Νεανικής Βίας και Παραβατικότητας (2007). Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή των δέκα μεγαλύτερων πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου των Η.Π.Α. 

Ο Άγγελος Τσιγκρής σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Εγκληματολογία και την Αντεγκληματική Πολιτική, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και συγγραφέας πολλών βιβλίων για την κακοποίηση των παιδιών και δεκάδων νομικών μελετών και άρθρων που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού._

_______________________

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει βουλευτής Αχαΐας, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ, στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη και στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ. 

Related posts

Φ. Ζαΐμης: Νομικώς ενεργή η διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

4press

“Τα ιδιωτικά ΑΕΙ ας γίνουν πυλώνες ανάπτυξης της Περιφέρειας Ελλάδα δεν είναι μόνο το λεκανοπέδιο Αττικής”

4press

Μάργκαρετ Ατγουντ: Είμαι παλιομοδίτισσα, είμαι υπέρ της δημοκρατίας

4press