Συνέντευξη στη Λιάνα Ζωζά


Ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης έχει μια μεγάλη και σημαντική πορεία στο χώρο της τέχνης, με εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, παρουσιάζοντας το προσωπικό του εικαστικό λεξιλόγιο, αντλώντας θεματικές ενότητες κυρίως από βιωματικές εμπειρίες και από την παρατήρηση του οικείου κόσμου που τον περιβάλλει. Οργανώνει συχνά τις συνθέσεις του με θεατρική αντίληψη και ανάγει το καθημερινό αντικείμενο σε δομικό στοιχείο των έργων του. Χρησιμοποιεί καθαρή και πλούσια χρωματική κλίμακα με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις, μεταπλάθοντας με εικαστικές παρεμβάσεις αυτούσια στοιχεία του υπαρκτού και βιωματικού του χώρου και διερευνώντας με ευαισθησία τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης. Μιλώντας, για τη συνεχιζόμενη παγκόσμια πανδημία και για το αντίκτυπο που έχει στον χώρο της τέχνης, θεωρεί πως η επόμενη μέρα, θα είναι όπως και οι προηγούμενες, γεμάτη με δουλειά, όνειρα, χαρές και λύπες.
- Κάνετε τέχνη και στα χρόνια της πανδημίας. Με ποιό τρόπο πιστεύετε πως αυτή, επηρεάζεται?
Δεν μπορώ να ξέρω, πως όλο αυτό, που πρωτόγνωρα βιώνουμε θα αποτυπωθεί. Μιλώντας για μένα, συνεχίζω κανονικά την δουλειά μου, στη θεματολογία που με απασχολούσε και πριν την πανδημία. Σίγουρα η ψυχική μου κατάσταση, δεν είναι η ίδια, επομένως θα βγουν πράγματα που μόνο με την απόσταση του χρόνου θα μπορέσουν να διακριθούν. Δεν νιώθω την ανάγκη να κάνω έργο για την πανδημία. Μου ζητήθηκε από γκαλερί και ανταποκρινόμενος, γιατί ήθελα, ζωγράφισα ένα μικρό έργο που είναι μέσα στην προαναφερθείσα θεματολογία μου. Σίγουρα εμπεριέχει τον ψυχισμό αυτής της περιόδου, αλλά αυτό θα το πουν άλλοι.
- Τέχνη | Καλλιτέχνες. Ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα?
Όπως ήταν και οι προηγούμενες. Δουλειά, όνειρα, χαρές, λύπες.
- Η αγορά της τέχνης έχει επηρεασθεί? Πόσο και πως?
Σε κάθε καταστροφή από τα πρώτα που θα επηρεαστούν αρνητικά είναι η αγορά της τέχνης και από τα τελευταία που θα ανακάμψουν. Η πανδημία εκτός των υγειονομικών επιπτώσεων δημιουργεί οξύ οικονομικό πρόβλημα τόσο κατά την διάρκεια της, όσο και μετά. Η οικονομική κρίση που περάσαμε ήταν καταπέλτης. Μόλις, κάτι πήγε να γίνει ήρθε ο “βιολογικός πόλεμος”, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί αυτό που ζούμε. Το πρώτιστο είναι η υγεία. Τα άλλα πάντα είχαν τα πάνω και τα κάτω τους. Κύκλοι είναι που επαναλαμβάνονται. Τυχερή η φουρνιά μου που είδε στο παρελθόν λαμπρές στιγμές.
- Τέχνη vs Τεχνολογία. H τεχνολογία έχει ενταχθεί για τα καλά τόσο στην επικοινωνία, όσο και στην αγορά της τέχνης. Ποια είναι η άποψή σας?
Η τεχνολογία αναμφισβήτητα έχει επιδράσει θετικά στη διακίνηση της εικόνας περισσότερο, άρα και της αναγνωσιμότητας πολλών καλλιτεχνών που για διαφόρους λόγους ήσαν στην εξέδρα. Από εκεί και πέρα, στο χώρο της αγοράς ενός έργου τέχνης, η επαφή με το πρωτότυπο πιστεύω ότι είναι το αναπόσπαστο κομμάτι για την αγορά του. Από φωτογραφία ή video δύσκολα κάποιος θα δώσει ένα σεβαστό ποσό για να αποκτήσει κάτι που πριν δεν ένιωσε την αύρα του, βλέποντας το σε μια γκαλερί, ή ατελιέ. Ομολογουμένως όμως τα τελευταία χρόνια έδωσα κάποια έργα μου από το site μου ή τα sites ορισμένων γκαλερί που συνεργάζομαι. Το 90% ήταν από χώρες του Περσικού Κόλπου.


- Τέχνη | Κοινωνική Απόσταση. Πως μπορεί να λειτουργήσει η τέχνη με κανόνες κοινωνικής απόστασης?
Όλα γίνονται. Μπορεί να λειτουργήσει και πολύ καλά μάλιστα. Για μένα όμως η χαρά, η προσμονή των εγκαινίων, που παρόλη την κοσμικότητα τους, δεν παύουν να είναι η γιορτή που αφορά την οποιαδήποτε έκθεση μου, θα μου λείψουν. Σε όλη μου τη ζωή ήμουν παρόν στα εγκαίνια μου εντός και εκτός Ελλάδος. Δύο φορές δεν ήμουν. Το 2019 που για λόγους υγείας δεν μπόρεσα να είμαι στη Λήμνο (Ώχρα-Μπλε) και τον Μάρτιο του 2020 που λόγω της πανδημίας και των μέτρων που δεν ήμουν στην Πάτρα (Cube Gallery). Μου έχουν κοστίσει πολύ και οι δυο φορές. Νιώθω αμήχανα. Είναι σαν το σεξ. Με κοινωνική απόσταση δεν μου έχει προκύψει ποτέ.
- Ποιό γνωστό έργο σύγχρονης τέχνης θα επιλέγατε για να περιγράψετε την υπάρχουσα κατάσταση και γιατί?
Ένα οποιοδήποτε γλυπτό από την σειρά ‘Match Stickmen’ του Γερμανού Wolfgang Stiller.


- Η ιστορία, μέχρι σήμερα, έχει δείξει πως η τέχνη επιβιώνει ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και μάλιστα προσφέροντας σημαντικά έργα. Θα συμβεί το ίδιο και τώρα?
Θα συμβεί σίγουρα και με λαμπρά έργα και με ωραίους καλλιτέχνες. Απλά πιστεύω ότι δεν θα μας χάλαγε καθόλου και η όμορφη, ξένοιαστη πλευρά της ζωής.

