Μαγειρική

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά – Η μαρέγκα κάνει το σουφλέ αέρινο, φουσκωτό και αφράτο

Ο συνδυασμός των τεσσάρων τυριών δίνει πιπεράτη γεύση από την παρμεζάνα, μαστιχωτή υφή από τη γραβιέρα.

Υλικά Συνταγής

  • 400 γραμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση
  • όπως πένες
  • πάκερι
  • ριγκατόνι
  • 2 κ.σ. (50 γραμ.) βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. (50 γραμ.) αλεύρι
  • 550 ml φρέσκο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 200 γραμ. τυρί κρέμα
  • 4 κρόκους αυγών χτυπημένους
  • 100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
  • 4 ασπράδια χτυπημένα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 125 γραμ. μοτσαρέλα

Εκτέλεση

Για το εύκολο σουφλέ τυριών και μπεσαμέλ,

  • Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρόλα και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.
  • Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.
  • Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
  • Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
  • Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

Προσοχή: Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη.

Επίσης μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λιωμένο τυρί, καθώς θα σας φανούν χρήσιμα σε αυτή τη συνταγή.

  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
  • Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄.
  • Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.

Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.

Related posts

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο με πιπεριές και μπύρα – ένα εύκολο & λαχταριστό πιάτο

4press

Άκης Πετρετζίκης: Κατσικάκι λεμονάτο με τραχανά στη χύτρα ταχύτητας – ένα παραδοσιακό & αγαπημένο πιάτο (βίντεο)

4press

Δημήτρης Σκαρμούτσος: Πέννες χωρίς γλουτένη με φιλέτο κοτόπουλο και λιαστές ντομάτες – ότι πιο απολαυστικό

4press