Ο συνδυασμός των τεσσάρων τυριών δίνει πιπεράτη γεύση από την παρμεζάνα, μαστιχωτή υφή από τη γραβιέρα.
Υλικά Συνταγής
- 400 γραμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση
- όπως πένες
- πάκερι
- ριγκατόνι
- 2 κ.σ. (50 γραμ.) βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ. (50 γραμ.) αλεύρι
- 550 ml φρέσκο γάλα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 200 γραμ. τυρί κρέμα
- 4 κρόκους αυγών χτυπημένους
- 100 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
- 4 ασπράδια χτυπημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 125 γραμ. μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Για το εύκολο σουφλέ τυριών και μπεσαμέλ,
- Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρόλα και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.
- Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.
- Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.
- Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.
- Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.
Προσοχή: Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη.
Επίσης μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λιωμένο τυρί, καθώς θα σας φανούν χρήσιμα σε αυτή τη συνταγή.
- Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).
- Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄.
- Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.
Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα. Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.