Ειδήσεις

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας «ανησυχεί βαθιά» για την κατάσταση στην Ουκρανία – Συμφωνεί και η Ρωσία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα μια ανακοίνωση για την Ουκρανία, την πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζει “τη σθεναρή στήριξή του” στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του οργανισμού και “τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας” στη χώρα.

Η ανακοίνωση, την οποία συνέταξαν η Νορβηγία και το Μεξικό, δεν φτάνει στο σημείο να στηρίξει ξεκάθαρα μια μεσολαβητική προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως προέβλεπε μια πρώτη εκδοχή του κειμένου, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση από την Πέμπτη.

Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη έκφραση ενότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την αρχή του πολέμου. Στα τέλη Φεβρουαρίου η Μόσχα είχε ασκήσει βέτο σε μια άλλη ανακοίνωση η οποία ζητούσε από τη Ρωσία να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει ότι όλες οι χώρες μέλη έχουν την υποχρέωση, βάσει της Χάρτας του ΟΗΕ, να διευθετούν τις διεθνείς διαφορές τους με ειρηνικούς τρόπους”, προσθέτει.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη σθεναρή στήριξή του στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα στην αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης”, σημειώνει η ανακοίνωση, με την οποία το Συμβούλιο ζητεί από τον Γκουτέρες να το ενημερώσει ξανά “εν ευθέτω χρόνω”.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε τη στήριξη αυτή επισημαίνοντας ότι “θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια να σώσω ζωές, να περιορίσω τα δεινά και να βρω τον δρόμο της ειρήνης”.

“Σήμερα για πρώτη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας μίλησε με μία φωνή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία”, εξέφρασε την ικανοποίησή του στην ανακοίνωσή του ο Γκουτέρες. “Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να σιγήσουν τα όπλα και να υπερασπιστούμε τις αξίες της Χάρτας του ΟΗΕ”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέα του ΟΗΕ συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Οι συναντήσεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο για τις κοινές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού χάρη στις οποίες απομακρύνθηκαν περίπου 500 άμαχοι από τη Μαριούπολη και το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal τις τελευταίες ημέρες.

Εξάλλου χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Γκουτέρες θα επιστρέψει τη Δευτέρα και την Τρίτη στην περιοχή, πραγματοποιώντας επίσκεψη στη Μολδαβία, μια χώρα που έχει υποδεχθεί μισό εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες.

Από τα μέσα Απριλίου ο ΟΗΕ προσπαθεί να σχηματίσει “μια ομάδα ανθρωπιστικών επαφών”, που θα συναντηθεί στο ίδιο τραπέζι στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ, μάταια μέχρι στιγμής.

“Εξακολουθούμε να αναζητούμε μέσα για να φέρουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα βιώσιμο και συγκροτημένο σχήμα” για να “συζητήσουμε ανθρωπιστικά ζητήματα”, δήλωσε χθες ο Στεφάν Ντιζαρίτς εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Πανελλήνιες 2020: Ξεκινούν μέσα στον Ιούνιο – Τι ανακοινώσε η Κεραμέως

4press

Φάκελος «φωτιά» στον Εισαγγελέα από το ΣΕΗ με τις καταγγελίες κατά ηθοποιών – Καταθέτει ο πρόεδρος, Σπύρος Μπιμπίλας

4press

«Καμπανάκι» για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ

4press