Επικαιρότητα

USDA: Τιμές και κόστος λιπασμάτων για το 2023

– Ενώ οι τιμές των λιπασμάτων έχουν μειωθεί από την άνοιξη, παραμένουν υψηλές και το κόστος των λιπασμάτων είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Επομένως, η μείωση των συντελεστών όπου είναι εφικτό φαίνεται συνετή.

Ορισμένα χωράφια θα έχουν επίπεδα δοκιμής εδάφους πάνω από αυτά που θα προκαλέσουν απόκριση απόδοσης από εφαρμογές φωσφόρου και καλίου. Η σημαντική μείωση ή η εξάλειψη των εφαρμογών σε αυτούς τους τομείς είναι οικονομικά συνετή.

Επιπλέον, οι εφαρμογές αζώτου πάνω από τις πανεπιστημιακές συστάσεις μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις αποδόσεις. Οι αλλαγές στις τιμές του αζώτου από τώρα έως την άνοιξη πιθανότατα θα επηρεαστούν από τις αλλαγές στις τιμές του καλαμποκιού και του φυσικού αερίου.

Πρόσφατες τιμές

Οι τιμές λιανικής λιανικής που υπολογίζονται κατά μέσο όρο στο Ιλινόις αναφέρονται τακτικά στην Έκθεση Κόστους Παραγωγής του Ιλλινόις, μια δημοσίευση της Υπηρεσίας Αγροτικού Μάρκετινγκ του USDA. Οι τιμές των λιπασμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το φθινόπωρο του 2022.

Οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας συνεχίζουν να ξεπερνούν τα υψηλά όλων των εποχών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Το φθινόπωρο του 2008, η άνυδρη αμμωνία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στο Ιλινόις των 1.161 $ ανά τόνο (βλ. Εικόνα 1).

Οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας έχουν ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 από τον Οκτώβριο του 2021. Οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας ήταν πάνω από 1.600 $ ανά τόνο έως τον Απρίλιο του 2022, μειώθηκαν στα 1.153 $ ανά τόνο στις 25 Αυγούστου 2022. Στη συνέχεια, η άνυδρη αμμωνία αυξήθηκε ξανά, φθάνοντας τα 1.318 $ ανά τόνο στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τα λιπάσματα φωσφορικού διαμμωνίου (DAP) και ποτάσας παραμένουν επίσης σε υψηλά επίπεδα. Το DAP ήταν πάνω από 1.000 $ ανά τόνο τον Ιούνιο του 2022. Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι τιμές DAP αναφέρθηκαν στα 947 $ ανά τόνο. Οι τιμές της ποτάσας παρέμειναν σχετικά σταθερές σε υψηλά επίπεδα, με τιμή 857 $ ανά τόνο που αναφέρθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022.

Ενώ οι τιμές της αμμωνίας και της DAP έχουν μειωθεί από την άνοιξη, οι τρέχουσες τιμές λιπασμάτων είναι υψηλότερες από πέρυσι και θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος λιπασμάτων από πέρυσι. Ο Πίνακας 1 δείχνει το κόστος των λιπασμάτων που υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας τιμές πριν από ένα χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 και τις τρέχουσες τιμές στις 22 Σεπτεμβρίου 2021. Όπως φαίνεται, οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας ήταν 788 $ ανά τόνο πέρυσι και τώρα είναι 1.318 $ ανά τόνο. Ως αποτέλεσμα, το κόστος της άνυδρης αμμωνίας για το καλαμπόκι αυξήθηκε από 67 $ ανά στρέμμα με βάση τις τιμές του 2021 σε 1132 $ ανά στρέμμα με βάση τις τιμές του 2022.

Ο Πίνακας 1 δίνει το κόστος λιπασμάτων για το καλαμπόκι και τη σόγια που παράγονται σε γεωργικές εκτάσεις με αναμενόμενες αποδόσεις 220 μπουσέλ ανά στρέμμα για το καλαμπόκι και 68 μπουσέλ ανά στρέμμα για τη σόγια. Ο Υπολογιστής ρυθμού αζώτου καλαμποκιού χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό των ρυθμών Μέγιστης Απόδοσης στο Άζωτο του καλαμποκιού (MRTN). Μετά τον υπολογισμό του αζώτου στο DAP, οι ρυθμοί MRTN οδήγησαν σε εφαρμογές 170 λιβρών άνυδρης αμμωνίας. Τα ποσοστά φωσφορικών αλάτων και ποτάσας βασίζονται στα επίπεδα συντήρησης (βλ. Nafziger, farmdoc, 7 Σεπτεμβρίου 2017).

Το κόστος λιπασμάτων για το καλαμπόκι ήταν 175 $ ανά στρέμμα με βάση την τιμή της 23ης Σεπτεμβρίου 2021 και αυξήθηκε κατά 72 $ ανά στρέμμα σε 247 $ ανά στρέμμα με βάση τις τιμές της 22ας Σεπτεμβρίου 2022. Το κόστος σόγιας αυξήθηκε από 85 $ ανά στρέμμα σε 110 $ ανά στρέμμα, μια αύξηση 25 $ ανά τόνο.

Το κόστος των μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων μπορεί να διαφέρει από αυτά που φαίνονται στον Πίνακα 1, με τα ακόλουθα να είναι οι πιο πιθανές αιτίες:

  1.     Χρόνος αγοράς. Πέρυσι, οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν από το φθινόπωρο του 2021 έως την άνοιξη. Οι αγρότες που αγόρασαν αργότερα λιπάσματα είχαν γενικά υψηλότερο κόστος. Μια παρόμοια τάση ενδέχεται να μην συμβεί το 2023 (βλ. farmdoc daily, 19 Ιουλίου 2022).
  2.     Επιλογή πηγής αμμωνίας. Ο Πίνακας 1 βασίζει το κόστος για την εφαρμογή άνυδρης αμμωνίας το φθινόπωρο. Ως αποτέλεσμα, συμπεριλήφθηκε το κόστος του σταθεροποιητή αζώτου ύψους 13 $ ανά στρέμμα. Η άνυδρη αμμωνία έχει γενικά χαμηλότερο κόστος ανά λίβρα πραγματικού αζώτου σε σύγκριση είτε με διαλύματα αζώτου είτε με ουρία. Η χρήση διαφορετικών πηγών αζώτου ή η εξάλειψη των σταθεροποιητών αζώτου λόγω εφαρμογών μετά την εγκατάσταση θα μεταβάλει το κόστος.
  3.     Διαφορά στα ποσοστά. Οι διαφορές στις τιμές θα αλλάξουν το κόστος, όπως αναλύεται στις επόμενες ενότητες.

Ποσοστά Φωσφόρου και Καλίου

Ο Πίνακας 1 χρησιμοποιεί ρυθμούς εφαρμογής DAP και ποτάσας σε επίπεδα αντικατάστασης, υποθέτοντας ότι τα επίπεδα δοκιμής εδάφους βρίσκονται σε εύρη συντήρησης. Σύμφωνα με το Illinois Agronomy Handbook, οι αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας δεν εξαρτώνται από τις εφαρμογές φωσφόρου εάν τα επίπεδα Bray P υπερβαίνουν κάπου μεταξύ 60 και 70 λίβρες ανά στρέμμα (βλ. Εικόνα 8.5 του Illinois Agronomy Handbook). Εάν οι δοκιμές εδάφους είναι πάνω από αυτό το επίπεδο, δεν χρειάζονται εφαρμογές φωσφόρου για να διατηρηθούν οι αποδόσεις. Ομοίως, οι αποδόσεις καλαμποκιού και σόγιας δεν εξαρτώνται από τις εφαρμογές ποτάσας όταν τα επίπεδα καλίου υπερβαίνουν μεταξύ 360 και 400 λίβρες ανά στρέμμα (βλ. Εικόνα 8.8 του Illinois Agronomy Handbook).

Πολλά χωράφια έχουν επίπεδα δοκιμής εδάφους πάνω από εκείνα όπου οι αποδόσεις θα ανταποκρίνονται στις εφαρμογές λιπασμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περικοπή ή η εξάλειψη των εφαρμογών είναι δικαιολογημένη ανά έτος, ιδιαίτερα σε χρόνια υψηλών τιμών όπως φέτος. Ορισμένοι μπορεί να είναι απρόθυμοι να παραιτηθούν από τις εφαρμογές λιπασμάτων σε ενοικιαζόμενες γεωργικές εκτάσεις, καθώς οι συμφωνίες μπορεί να ορίζουν ότι τα επίπεδα δοκιμής των θρεπτικών ουσιών πρέπει να διατηρηθούν. Η επανεξέταση αυτών των συμφωνιών φαίνεται δικαιολογημένη εάν τα επίπεδα δοκιμών εδάφους είναι πάνω από τα επίπεδα όπου υπάρχει απόκριση απόδοσης. Ούτε ο αγρότης ούτε ο ιδιοκτήτης γης κερδίζουν κέρδη από αυτήν την αίτηση. Επιπλέον, η μείωση των εφαρμογών λιπασμάτων θα προτιμηθεί από περιβαλλοντική άποψη, καθώς υψηλότερα επίπεδα δοκιμής εδάφους δυνητικά αυξάνουν την απορροή φωσφόρου και καλίου εάν συμβεί διάβρωση του εδάφους.

Ακόμα κι αν τα επίπεδα δοκιμής εδάφους είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα απόκρισης, η μείωση των εφαρμογών φωσφόρου και καλίου μπορεί να εξακολουθήσει να δικαιολογείται. Τα τελευταία χρόνια, οι εκτιμήσεις για τα ποσοστά απομάκρυνσης των σιτηρών έχουν μειωθεί (βλ. Nafziger, farmdoc, 7 Σεπτεμβρίου 2017). Ο έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν τα επίπεδα δοκιμής εδάφους παρουσιάζουν αυξητική τάση με την πάροδο του χρόνου υποδηλώνει ότι τα ποσοστά εφαρμογής μπορούν να μειωθούν.

Ποσοστά Εφαρμογής Αζώτου

Οι μέγιστες τιμές επιστροφής στο άζωτο (MRTN) για τιμή καλαμποκιού 5,50 $ και τιμή άνυδρης αμμωνίας 1.318 $ είναι (βλ. Υπολογιστής ποσοστού αζώτου καλαμποκιού):

  •     157 κιλά πραγματικού αζώτου στο βόρειο Ιλινόις,
  •     166 λίβρες πραγματικού αζώτου στο κεντρικό Ιλινόις και
  •     185 λίβρες πραγματικού αζώτου στο νότιο Ιλινόις.

Πολλοί αγρότες κάνουν αίτηση πάνω από αυτά τα ποσοστά. Τα δεδομένα από την Precision Conservation Management επιβεβαιώνουν ότι τα επίπεδα μεγιστοποίησης του κέρδους βρίσκονται στο MRTN, και επομένως τα κέρδη μπορούν να αυξηθούν με τη μείωση των εφαρμογών αζώτου στο MRTN.

Χρονοδιάγραμμα αγορών αζώτου

Ορισμένοι αγρότες σκέφτονται να περιμένουν μέχρι αργότερα την άνοιξη, με την ελπίδα ότι οι τιμές του αζώτου θα μειωθούν. Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα (farmdoc daily, 14 Δεκεμβρίου 2021), οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις τιμές του καλαμποκιού και του φυσικού αερίου. Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των τιμών αμμωνίας και καλαμποκιού είναι 0,71. Ο συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των τιμών της αμμωνίας και του φυσικού αερίου είναι 0,61 (βλ. Σχήμα 1).

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές του καλαμποκιού και του φυσικού αερίου βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2022, οι τιμές του καλαμποκιού ήταν ελαφρώς μόνο υψηλότερες το 2012 και το 2013 (βλ. Διάγραμμα 2). Οι τρέχουσες τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε επίπεδα που δεν έχουν ξεπεραστεί από το 2009 (βλ. Διάγραμμα 2). Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε υψηλές τιμές άνυδρης αμμωνίας. Αν μη τι άλλο, οι τιμές της άνυδρης αμμωνίας είναι χαμηλές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές καλαμποκιού και φυσικού αερίου. Οι ιστορικές σχέσεις υποδηλώνουν τιμές άνυδρης αμμωνίας κοντά στα 1.400 δολάρια, ενώ οι τρέχουσες τιμές άνυδρης αμμωνίας είναι κοντά στα 1.300 δολάρια ανά τόνο.

Τόσο οι τιμές του καλαμποκιού όσο και του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να μειωθούν την άνοιξη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) υποδηλώνουν τιμές φυσικού αερίου κοντά στα 6 δολάρια ανά εκατομμύριο BTU, ενώ ο μέσος όρος Αυγούστου ήταν 8,81 δολάρια. Μια μείωση στα 6 $ ανά εκατομμύριο BTU θα υποδηλώνει τιμή άνυδρης αμμωνίας 1.200 $ ανά τόνο. Φυσικά, πολλά μπορούν να αλλάξουν από τώρα μέχρι την άνοιξη. Ένας κρύος χειμώνας πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Τα γεγονότα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας θα έχουν επίσης αντίκτυπο στις τιμές.

Ο διαχωρισμός των αγορών αζώτου είναι μια σωστή στρατηγική διαχείρισης κινδύνου σε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, εάν οι αγρότες ανησυχούν για την εφαρμογή αζώτου μετά τη φύτευση, υπάρχει ένα νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλλιέργειας, το Post Application Coverage Endorsement (PACE), για την κάλυψη των κινδύνων (βλ. farmdoc daily, 18 Ιανουαρίου 2022).

Related posts

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις και δύο επιδόματα

4press

Επεισόδια έξω από την Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου – Ένας αστυνομικός τραυματίας

4press

Γιώργος Λυγγερίδης: Συγκλονιστικός επικήδειος συναδέλφου – «Ήσουν όρθιος με την ασπίδα σου, πονούσες αφόρητα μα δεν έκλαψες»

4press