Μπορείτε να το σερβίρετε και σε επίσημο τραπέζι αλλά και σαν κυριακάτικο γεύμα.
Υλικά
Για τις πατάτες
- 1 ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ
- 2 ΚΟΥΤ. ΣΟΥΠΑΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ, ΤΡΙΜΜΕΝΗ
- 40 ML ΓΑΛΑ
- 2 ΑΥΓΑ
- ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ, ΤΡΙΜΜΕΝΟ
- ΑΛΑΤΙ, ΦΡΕΣΚΟΤΡΙΜΜΕΝΟ ΠΙΠΕΡΙ
Για την γέμιση
- 3-4 ΦΕΤΕΣ ΖΑΜΠΟΝ (ΜΠΕΪΚΟΝ, ΣΑΛΑΜΙ, ΠΡΟΣΟΥΤΟ, ΩΜΟΠΛΑΤΗ…)
- 100 ΓΡ. ΣΠΑΝΑΚΙ
- 100 ΓΡ. ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ, ΤΡΙΜΜΕΝΗ
- 3 ΚΟΥΤ. ΣΟΥΠΑΣ ΦΡΥΓΑΝΙΑ, ΤΡΙΜΜΕΝΗ
- 30 ΓΡ. ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ, ΛΙΩΜΕΝΟ + ΛΙΓΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
Εκτέλεση
Για τις πατάτες
- Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους). Τις στραγγίξω, τις ξεφλουδίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Πολτοποιώ τις πατάτες με το πρες πουρέ και προσθέτω το τυρί, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά και αφήνω τον πουρέ στην άκρη.
Για την πίτα
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα (να εξέχει από τη φόρμα). Αδειάζω την μισή ποσότητα του πουρέ και με ένα κουτάλι ισιώνω καλύπτοντας τη βάση αλλά και τα τοιχώματα σε ύψος περίπου 2-3 εκατοστά.
- Στρώνω το αλλαντικό, το σπανάκι και την τριμμένη μοτσαρέλα. Με ένα κουταλάκι ρίχνω τον υπόλοιπο πουρέ σε μικρές δόσεις για να καλύψω την επιφάνεια χωρίς όμως να ισιώσω. Αφήνω την επιφάνεια «άγρια» αλλά να καλύπτει εντελώς την γέμιση. Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με την φρυγανιά και ρίχνω το μείγμα πασπαλιστά.
- Σκορπίζω λίγους κύβους βουτύρου ακόμη και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή η κρούστα.