Υγεία & Fitness

Πίνε νερό για να επιβραδύνεις τη γήρανση- Τα αποτελέσματα μιας μελέτης είναι εντυπωσιακά

Άφησε στην άκρη στόχους και σχέδια για την υγεία -ή τουλάχιστον κατά κάποιο τρόπο-. Μία μελέτη υποστηρίζει ότι το να μεγαλώνεις καλά έχει να κάνει με το νερό. Μπορεί να σου χαρίσει περισσότερα καλά χρόνια.

Από τη φράση που λέει «να τρως τα λαχανικά σου» μέχρι το «περπάτησε κάθε μέρα», οι συστάσεις για μια μακρά και υγιή ζωή είναι ατελείωτες. Αλλά αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πολλές από αυτές τις συμβουλές τείνουν να μένουν στο περιθώριο καθώς περνάει ο χρόνος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις τις υγιεινές συνήθειες να μείνουν και να γίνουν όντως συνήθεια, από τη σύζευξη συνηθειών και τη συγκέντρωση τους, μέχρι τη δημιουργία νέων «τελετουργιών» ωστόσο αυτά τα κόλπα δεν αποτελούν καλά πρώτα βήματα, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι καταβεβλημένοι από έναν τεράστιο κατάλογο υποχρεώσεων. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επιλέξεις έναν στόχο και να επιμείνεις σε αυτόν. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις είναι να ξεκινήσεις να πίνεις περισσότερο νερό και να διατηρήσεις αυτή τη συνήθεια.  

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους στο eBioMedicine, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνεπής ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση. Μπορεί επίσης να μας χαρίσει περισσότερα «καλά χρόνια» – ή χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Άκουσε πώς. 

μπουκαλι με νερο

Κατανόηση της έρευνας 

Για να διαπιστώσουν πώς η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει την υγεία των ώριμων ενηλίκων, ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας ή NIH) συνέλεξαν δεδομένα από μια εν εξελίξει αμερικανική μελέτη (γνωστή ως μελέτη Atherosclerosis Risk in Communities ή ARIC). Συμπεριέλαβαν στοιχεία από 11.255 ενήλικες που είχαν εγγραφεί στη μελέτη ARIC στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν μεσήλικες. (Οι ερευνητές του NIH όρισαν τη μέση ηλικία ως 45 έως 66 ετών). 

Πρώτον, οι ερευνητές του NIH εξέτασαν τα δεδομένα υγείας από την εποχή που οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, εξέτασαν τα αρχεία υγείας των συμμετεχόντων 25 χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα επίπεδα νατρίου στον ορό. Τα επίπεδα νατρίου ορού μετρούν πόσο νάτριο υπάρχει στο σώμα ενός ατόμου. Τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται όταν ένα άτομο δεν είναι καλά ενυδατωμένο. 

Τι διαπίστωσαν οι συγγραφείς της μελέτης 

Όταν οι συμμετέχοντες εγγράφηκαν για πρώτη φορά, ορισμένοι από αυτούς είχαν αυξημένα επίπεδα νατρίου στον ορό, 25 χρόνια αργότερα, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας, της άνοιας, της χρόνιας πνευμονοπάθειας, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του διαβήτη. Αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν πιο γρήγορα και να πεθάνουν σε νεότερη ηλικία. Πώς μέτρησαν οι ερευνητές πόσο γρήγορα γερνούσε ένα άτομο; Είδαν τους βιοδείκτες, ή τα χαρακτηριστικά του σώματος που μπορούν να μετρηθούν. Για παράδειγμα: Η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός είναι βιοδείκτες. Εάν ένας ασθενής έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, αυτά είναι σημάδια ότι γερνάει πιο γρήγορα από τον μέσο ενήλικα.   

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες», δήλωσε η Natalia Dmitrieva, PhD, συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια του NIH σε δελτίο τύπου. 

Πράγματα που πρέπει να έχεις κατά νου 

Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα βασίζονται καθαρά σε όσα παρατήρησαν οι συγγραφείς της μελέτης. Οι ερευνητές του NIH δεν μπορούσαν να ελέγξουν ορισμένους παράγοντες, όπως η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης των συμμετεχόντων. Έτσι, υπάρχει σημαντική πιθανότητα η σωστή ενυδάτωση να μην ήταν ο μόνος λόγος που κάποιοι συμμετέχοντες παρέμειναν υγιείς αργότερα στη ζωή τους. Με άλλα λόγια: Οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

Παρόλα αυτά, η μελέτη του NIH προσφέρει καλές αποδείξεις ότι η σωστή ενυδάτωση αποτελεί βασικό συστατικό για την υγιή γήρανση. Κατοχυρωμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση άφθονου νερού βελτιώνει την ενέργεια και τη λειτουργία του εγκεφάλου, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και τις πέτρες στα νεφρά και διατηρεί το σώμα σας σε βέλτιστη θερμοκρασία. Έτσι, η ενυδάτωση είναι ένας εξαιρετικός πρώτος στόχος αν προσπαθείς να αναπτύξεις υγιείς συνήθειες. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσεις: 

Βρίσκεσαι συνεχώς εκτός σπιτιού; Χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι με νερό. Βρες ένα που διαθέτει φίλτρο, ώστε να μπορείς να το ξαναγεμίζεις εν κινήσει και να ξέρεις πάντα ότι το νερό είναι καλής ποιότητας. 

Δεν σου αρέσει η γεύση; Δοκίμασε αυτά τα πρόσθετα. Αν μισείς τη γεύση του νερού, αύξησε την πρόσληψη προσθέτοντας μια σταγόνα από τον αγαπημένο σου χυμό φρούτων ή μια σκόνη ηλεκτρολυτών με γεύση. 

Ξέχασες να συνεχίσεις να πίνεις; Ρύθμισε υπενθυμίσεις στο τηλέφωνό σου. Αυτά τα συνεχή κουδουνίσματα θα είναι ενοχλητικά στην αρχή, αλλά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να τα χρειάζεσαι λιγότερο συχνά. 

Πίνεις λίγο, αλλά όχι αρκετά; Παρακολούθησε την πρόσληψη. Σημείωσε πόσα ποτήρια πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ή χρησιμοποίησε ένα διαφανές ποτήρι ή μπουκάλι που έχει μετρήσεις στο πλάι. 

Related posts

Δημήτρης Γρηγοράκης:Ποιές αιτίες συντελούν στην αύξηση βάρους

4press

Ανατριχιαστικές εικόνες: Ο φρικιαστικός τραυματισμός της Αμερικανίδας αθλήτριας που κατέστρεψε την καριέρα της (βίντεο)

4press

ΕΣΥ: Με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων οι ιατρικές ειδικότητες

4press