Η συνταγή αυτή απλά δεν υπάρχει! Φτιάξτε το στην πρώτη ευκαιρία..
Υλικά
Για το ψωμί
- 500 γρ. αλεύρι δυνατό
- 350 γρ. νερό χλιαρό
- 1 φακελάκι μαγιά
- 2 πρέζα/ες ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
Για το στήσιμο
- 2 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. ψιλοτριμμένο σκληρό κεφαλοτύρι
- 1 κ.γ. μαϊντανό αποξηραμένο
- 1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 κ.γ. κρεμμύδι αποξηραμένο
- 1/2 κ.γ. πάρπικα καπνιστή ή γλυκιά
- 1/2 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη ζύμη ψωμιού
- Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αφράτο τυρόψωμο, βάζοντας πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
- Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
- Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5 με 10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
- Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.
- Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, αλευρώνουμε μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση.
Για το στήσιμο
- Ανακατεύουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα βότανα-μπαχαρικά με κουτάλι.
- Περιχύνουμε τα κομματάκια ζύμης.
- Απαλά ανακατεύουμε να ντυθούν με τα μυρωδικά και να λαδωθούν παντού.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
- Θέλουμε κάθε μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί από λάδι, βότανα, μπαχαρικά και τυρί.
- Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (τυλίξτε τη με αλουμινόχαρτο απέξω για να μην τρέξει λάδι) ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. (ντύστε το με λαδόκολλα να ξεφορμάρεται εύκολα) αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια στρώση στην αρχή και ύστερα από πάνω όσα περισσέψουν σε δεύτερη στρώση.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το ακουμπάμε σε σχάρα.
- Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα ακόμα λεπτά.
- Ζεστό είναι μοναδικό, τρώγεται σαν σνακ ή με πράσινη σαλάτα.
