Μαγειρική

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ετοιμάζει το πιο αφράτο τυρόψωμο – Θα τους ξετρελάνει όλους!

Η συνταγή αυτή απλά δεν υπάρχει! Φτιάξτε το στην πρώτη ευκαιρία..

Υλικά 
Για το ψωμί

  • 500 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 350 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για το στήσιμο

  • 2 κ.γ. βούτυρο φρέσκο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. ψιλοτριμμένο σκληρό κεφαλοτύρι
  • 1 κ.γ. μαϊντανό αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο αποξηραμένο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 κ.γ. κρεμμύδι αποξηραμένο
  • 1/2 κ.γ. πάρπικα καπνιστή ή γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη ζύμη ψωμιού

  • Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αφράτο τυρόψωμο, βάζοντας πρώτα σε μπολ ανάδευσης το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει.
  • Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
  • Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει, με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
  • Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5 με 10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
  • Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.
  • Πλάθουμε μπαλάκια ζύμης, αλευρώνουμε μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας και τα κόβουμε στη μέση.

Για το στήσιμο

  • Ανακατεύουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο, το λάδι και τα βότανα-μπαχαρικά με κουτάλι.
  • Περιχύνουμε τα κομματάκια ζύμης.
  • Απαλά ανακατεύουμε να ντυθούν με τα μυρωδικά και να λαδωθούν παντού.
  • Πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
  • Θέλουμε κάθε μπαλάκι ζύμης να καλυφθεί από λάδι, βότανα, μπαχαρικά και τυρί.
  • Σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι (τυλίξτε τη με αλουμινόχαρτο απέξω για να μην τρέξει λάδι) ή στρογγυλό ταψί 26-28 εκ. (ντύστε το με λαδόκολλα να ξεφορμάρεται εύκολα) αραδιάζουμε τα μπαλάκια ζύμης σε μια στρώση στην αρχή και ύστερα  από πάνω όσα περισσέψουν σε δεύτερη στρώση.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45 λεπτά να φουσκώσει.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το  ακουμπάμε σε σχάρα.
  • Αφήνουμε να ψηθεί για λίγα ακόμα λεπτά.
  • Ζεστό είναι μοναδικό, τρώγεται σαν σνακ ή με πράσινη σαλάτα.

Related posts

Γιάννης Λουκάκος: Σίγουρα δεν έχεις ξαναφάει πατάτα… τριφτή – Εύκολο & γρήγορο πιάτο

4press

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μακαρονόπιτα µε τυριά, σκέτη απόλαυση! Δοκιμάστε την!

4press

Ψητά λαχανικά με βινεγκρέτ μουστάρδας: Μια λαχταριστή, vegan συνταγή από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

4press