Μαγειρική

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Καρυδόπιτα παραδοσιακή – Από τα πιο αγαπημένα σιροπιαστά γλυκά

Μια συνταγή για να φτιάξετε την υπερκαρυδόπιτα.

Υλικά 

Για τη καρυδόπιτα παραδοσιακή

  • 4 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • 2 φλ. φρυγανιά
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 7 αυγά χωρισμένα
  • Για το σιρόπι
  • 2½ φλ. ζάχαρη
  • 2½ φλ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.σ. χυμός λεμόνι
  • 1/3 φλ. κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την παραδοσιακή καρυδόπιτα

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά – καρύδι, φρυγανιά, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπέικιν πάουντερ – και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ για 6´-7´μέχρι να γίνει σαν κρέμα και έναν έναν προσθέτουμε τους κρόκους.

Ρίχνουμε το ξύσμα και το κονιάκ.

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.

Ρίχνουμε 3 κ.σ. χτυπημένο ασπράδι στο μείγμα κι ανακατεύουμε να αραιώσει.

Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα χτυπημένα ασπράδια και απαλά διπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα.

Βουτυρώνουμε στρογγυλό ταψάκι 32 εκ. 

Προσθέτουμε μέσα την καρυδόπιτα & ισιώνουμε την επιφάνειά της.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC σε αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40΄.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά η υπερκαρυδόπιτα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 3΄.

Αφήνουμε το σιρόπι να σταθεί για 10 λεπτά.

Χαράζουμε σε κομμάτια την καρυδόπιτα και περιχύνουμε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι.

Προσοχή: Σιροπιάζουμε σιγά σιγά, όχι όλο το σιρόπι μαζί.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Δες όλα τα μυστικά για καρυδόπιτα εδώ

Related posts

Άκης Πετρετζίκης: Σκιουφιχτά καρμπονάρα με βασιλομανίταρα – Θα σας τρέχουν τα σάλια

4press

Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαθαίνει να φτιάχνουμε σπιτικό παγωτό φιστίκι – ότι πιο απολαυστικό για το καλοκαίρι (βίντεο)

4press

Άκης Πετρετζίκης: Κρεατόσουπα με κριθαράκι & λαχανικά – Ένα νοστιμότατο πιάτο

4press