Ζεστό είναι ακαταμάχητο!
Υλικά
Για το σουφλέ
1 συσκ. μεγάλη ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- 3/4 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα)
- 1 ½ φλ. τυρί τριμμένο (γραβιερα ή κασέρι)
- 2 ντοματες (ώριμες κομμένες σε φέτες)
- 2 καρότα ψιλοτριμμένα
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 φλ. μεγάλα αυγά
- 1 τεμάχιο/ια γιαούρτι (200 γρ.)
- 1-2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Για την σάλτσα κιμά
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ (ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα)
- 1/3 φλ. κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 δαφνόφυλλο
- Αλάτι
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
EKTEΛΕΣΗ
Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί
- Για το σουφλέ με κιμά και ψωμί του τοστ, ξεκινάμε πρώτα να φτιάξουμε τη σάλτσα κιμά.
- Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.
- Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
- Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
- Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
- Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για ένα με δυο λεπτά.
- Σβήνουμε με το κονιάκ, και αφήνουμε για ένα με δυο λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
- Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει τον κιμά για 5 λεπτά και την αφαιρούμε.
- Σκεπάζουμε τη σάλτσα κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.
- Σε λαδωμένο μεγάλο πυρέξ, κάνουμε μια στρώση ψωμί του τοστ να καλυφθεί όλη η βάση του ταψιού.
- Πασπαλίζουμε με το μισό τριμμένο καρότο.
- Περιχύνουμε με την μισή σάλτσα κιμά, και πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι.
- Καλύπτουμε πάλι με φέτες ψωμί του τοστ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο καρότο.
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
- Σκεπάζουμε τα υλικά με φέτες ψωμι του τοστ.
- Καλύπτουμε με μια στρώση φέτες ντομάτας.
- Πασπαλίζουμε με την γραβιέρα .
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και το γαλα, με ένα σύρμα.
- Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο και περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χάρτι το οποίο θέλουμε να ακουμπάει στην επιφάνεια των υλικών.
- Αφήνουμε το σουφλέ κιμά, να σταθεί για 30 λεπτά στον πάγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα, στους 180ºC για 35 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει το σουφλέ κιμά και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε το σουφλέ κιμά να σταθεί για λίγα λεπτά κι έπειτα σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.