Υπάρχει πιο υγιεινό φαγητό από τις φακές;
Συστατικά
250 γρ. φακές, χοντρές
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
about:blank
2 καρότα
2 στικ σέλερι
2 σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 φύλλα δάφνης
1 λίτρο νερό
Για το σερβίρισμα
ξίδι
ελαιόλαδο
πιπέρι
αντζούγιες
ελιές
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ρίχνουμε τις φακές σε ένα μπολ και προσθέτουμε κρύο νερό.
- Ξεπλένουμε καλά τις φακές με τα χέρια μας και τις σουρώνουμε σε ένα δεύτερο μπολ.
- Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σέλερι.
- Ρίχνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις φακές, την ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης και το νερό, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της και γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 2.
- Μόλις εμφανιστεί η πράσινη ένδειξη, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα, κλείνουμε τη φωτιά, και ανοίγουμε το καπάκι.
- Αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας, και μοιράζουμε τις φακές σε πιάτα.
- Σερβίρουμε με ξίδι, ελαιόλαδο, πιπέρι, αντζούγιες και ελιές.
