Σούπερ!
Υλικά
- 2 μελιτζάνες
- 500 γρ. χοιρινό κιμά
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 σκ. σκόρδο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- ½ κ.γ. κύμινο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 500 γρ. γάλα πλήρες
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το μπούκοβο, το σκόρδο και 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά και προσθέτουμε 2 κ.σ. από το αρωματικό λάδι.
- Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι πάνω από το μπολ με τον κιμά.
- Πασπαλίζουμε με το κύμινο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε με τα χέρια μας, και αφήνουμε στην άκρη.
- Αφαιρούμε τις άκρες από τις μελιτζάνες, κόβουμε με ένα μαχαίρι ή μαντολίνο σε κάθετες λεπτές φέτες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ. (Τις 2 εξωτερικές φέτες από τις μελιτζάνες που έχουν τη φλούδα τις αφαιρούμε γιατί δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε.)
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο αρωματικό λάδι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
- Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε 4-5 δόσεις στο τηγάνι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αφήνουμε το τηγάνι στη φωτιά και μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε μια επιφάνεια κοπής.
- Απλώνουμε σε κάθε φέτα λίγο από τον κιμά σε όλη την επιφάνεια και μεταφέρουμε ξανά στο τηγάνι από την πλευρά του κιμά.
- Ψήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς και μεταφέρουμε ξανά στην επιφάνεια κοπής με τη πλευρά του κιμά να είναι προς τα πάνω.
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλες τις φέτες μελιτζάνας και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τις ρολάρουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Τυλίγουμε την κάθε φέτα σε ρολό, περνάμε από 3-4 ρολάκια σε 2 ξυλάκια για σουβλάκια φτιάχνοντας συνολικά 4 σουβλάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το γάλα σε 3 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει μια βράση, να σφίξει το μείγμα και να δέσει η μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για το σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα καλαμάκια σε πιάτα και περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
- Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.