Μαγειρική

Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει πεντανόστιμα κανελόνια σε μια διαφορετική έκδοση – Με ξεψαχνισμένο χοιρινό και σάλτσα ντομάτας !

Υπέροχα!

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • κρεμμύδι
  • 15 γρ. μαϊντανό
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • 200 γρ. λευκό κρασί
  • 500 γρ. νερό
  • 2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 60 γρ. ηλιέλαιο
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 750 γρ. γάλα πλήρες
  • κύβο κότας
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σύνθεση

  • 250 γρ. κανελόνια
  • 80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
  • 2 κ.σ. σιμιγδάλι, για το ταψί

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα ρίγανης
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση

  • Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χοιρινό λαιμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές του.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κύμινο, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε το νερό, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθεί η περισσότερη υγρασία από τη γέμιση.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το mix τυριών και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με την τσιμπίδα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για την μπεσαμέλ

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
  • Προσθέτουμε το ¼ από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
  • Προσθέτουμε τον κύβο και ακόμα ¼ από το γάλα, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
  • Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι απορροφηθεί το γάλα και να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον βασιλικό.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη ρίγανη, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε. 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ. με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
  • Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
  • Βάζουμε στο ταψί το ⅓ από την μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με ένα κουτάλι.
  • Τοποθετούμε τα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο, απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το mix τυριών, και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε.
  • Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C στον αέρα και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνειά της.
  • Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι από τα κανελόνια.
  • Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και πιπέρι.

Related posts

Κέικ με ουίσκι και μπάτερσκοτς από τον Στέλιο Παρλιάρο – Πλούσια γεύση και πολύ αφράτη υφή

4press

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Λαχταριστή, δροσερή πάβλοβα – Εντυπωσιακό αλλά και εύκολο γλυκό

4press

Βασιλόπιτα: Μια εύκολη πεντανόστιμη συνταγή

4press