Υπέροχα!
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 1 κρεμμύδι
- 15 γρ. μαϊντανό
- ½ κ.γ. κύμινο
- 200 γρ. λευκό κρασί
- 500 γρ. νερό
- 2 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 60 γρ. ηλιέλαιο
- 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 750 γρ. γάλα πλήρες
- 1 κύβο κότας
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. βασιλικό, φρέσκο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 250 γρ. κανελόνια
- 80 γρ. mix τυριών, τριμμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το ταψί
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι, για το ταψί
Για το σερβίρισμα
- φύλλα ρίγανης
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε το θυμάρι, το κρεμμύδι και τον μαϊντανό, και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χοιρινό λαιμό, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα.
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές του.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το κύμινο, και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε το νερό, καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 45-60 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να απορροφηθεί η περισσότερη υγρασία από τη γέμιση.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το mix τυριών και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε με την τσιμπίδα, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την μπεσαμέλ
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι, και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή πάστα.
- Προσθέτουμε το ¼ από το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να γίνει μια αραιή πάστα χωρίς να έχει γρομπαλάκια.
- Προσθέτουμε τον κύβο και ακόμα ¼ από το γάλα, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί και να αραιώσει η πάστα που έχουμε δημιουργήσει.
- Προσθέτουμε την τρίτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι απορροφηθεί το γάλα και να πάρει μια βράση.
- Προσθέτουμε την τέταρτη δόση, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να απορροφηθεί το γάλα και να πάρει ακόμα μια βράση η μπεσαμέλ.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η μπεσαμέλ.
- Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα ντομάτας
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον βασιλικό.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι, και βράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τον βασιλικό και τη ρίγανη, ανακατεύουμε με την κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για τη σύνθεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί 25×32 εκ. με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
- Γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο ταψί το ⅓ από την μπεσαμέλ και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του με ένα κουτάλι.
- Τοποθετούμε τα κανελόνια το ένα δίπλα στο άλλο, απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και το mix τυριών, και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το ξεσκεπάζουμε.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C στον αέρα και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνειά της.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
- Μοιράζουμε τη σάλτσα ντομάτας σε πιάτα και τοποθετούμε από πάνω ένα κομμάτι από τα κανελόνια.
- Σερβίρουμε με φύλλα ρίγανης και πιπέρι.