Απλά υπέροχο!
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό
- 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 800 γρ. νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 στικ κανέλας
- 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Κόβουμε το χοιρινό σε μια επιφάνεια κοπής σε μεγάλα κομμάτια.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρέας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για να απλώσουν τα κομμάτια του κρέατος.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα όλες οι πλευρές.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας, και ανακατεύουμε.
- Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και το κριθαράκι.
- Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. (Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια κρούστα γύρω από το κριθαράκι και να μη λασπώσει.)
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το κρέας από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ρίγανη.
- Αποσύρουμε και το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25×35 εκ. και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό, γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.