Μαγειρική

Άκης Πετρετζίκης: Το απόλυτο γιουβετσάκι σε διαφορετική εκδοχή – Με μελωμένο χοιρινό & όλα τα μυστικά για το τέλειο κριθαράκι ! (βίντεο)

Απλά υπέροχο!

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό λαιμό
  • 300 γρ. κριθαράκι, μέτριο
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 πρέζες κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 800 γρ. νερό
  • φύλλα δάφνης
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • πιπέρι , φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.  
  • Κόβουμε το χοιρινό σε μια επιφάνεια κοπής σε μεγάλα κομμάτια. 
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το κρέας, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για να απλώσουν τα κομμάτια του κρέατος. 
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα όλες οι πλευρές. 
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας, και ανακατεύουμε. 
  • Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. 
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και το κριθαράκι. 
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. (Αυτό το κάνουμε για να δημιουργήσουμε μια κρούστα γύρω από το κριθαράκι και να μη λασπώσει.) 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα με το κρέας από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ρίγανη. 
  • Αποσύρουμε και το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε το κριθαράκι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. 
  • Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25×35 εκ. και ανακατεύουμε.  
  • Μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. 
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό, γραβιέρα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.  

Related posts

Μοναδικός Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει λαχταριστή, κρύα σαλάτα με ζυμαρικά – Απολαύστε την

4press

Γιάννης Λουκάκος: Πεντανόστιμα ντόνατς γεμιστά με σοκολάτα

4press

Παγωτό ξυλάκι χωρίς ζάχαρη με 3 μόνο υλικά

4press