Μαγειρική

Άκης Πετρετζίκης: Κατσικάκι λεμονάτο με τραχανά στη χύτρα ταχύτητας – ένα παραδοσιακό & αγαπημένο πιάτο (βίντεο)

Το σερβίρουμε με μυζήθρα, τριμμένη, ρίγανη και πιπέρι

Συστατικά

  • 2 κιλά κατσίκι, μπούτι με κόκαλο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 3 κλ. δεντρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 2-3 γαρίφαλα, ολόκληρα
  • 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
  • 1.300 γρ. νερό
  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 500 γρ. τραχανά γλυκό
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 50 γρ. μυζήθρα

Για το σερβίρισμα

  • 1 λεμόνι, τις φέτες του
  • πιπέρι
  • μυζήθρα, τριμμένη
  • ρίγανη

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά.
  • Βάζουμε το κατσικάκι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά του.
  • Μεταφέρουμε στη χύτρα και σοτάρουμε 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στη χύτρα.
  • Σε ένα τουλουπάνι βάζουμε το δεντρολίβανο, τη δάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα γαρίφαλα και τα κλείνουμε καλά με έναν σπάγκο.
  • Βάζουμε το πουγκί με τα μυρωδικά στη χύτρα και προσθέτουμε τη ρίγανη, το νερό, τον χυμό από τα λεμόνια, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
  • Κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι, γυρνάμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 40-45 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο γυρίζουμε τη βαλβίδα ώστε να φύγει ο ατμός και να αποσυμπιεστεί η χύτρα. Εναλλακτικά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε 5-10 λεπτά ώστε να αποσυμπιεστεί η χύτρα από μόνη της.
  • Αφαιρούμε το κατσικάκι, το βάζουμε σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη για να παραμείνει ζεστό και να κρατήσει την υγρασία του. Το πουγκί με τα μυρωδικά το πετάμε.
  • Αφήνουμε τη χύτρα με τη σάλτσα στη φωτιά και ρίχνουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε 4-5 λεπτά μέχρι να βράσει και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τρίβουμε τη μυζήθρα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι, πιπέρι, τριμμένη μυζήθρα και φρέσκια ρίγανη.

Related posts

4 Ελληνικά ποτά στην παγκόσμια λίστα των top! Τσικουδιά και τσίπουρο παίρνουν τα πρωτεία, ακολουθεί το κονιάκ – Τελευταίο το ούζο

4press

Ο Άκης Πετρετζίκης μας μαθαίνει να φτιάχνουμε σουφλέ μελιτζάνας – ένα εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο (βίντεο)

4press

Η Ντίνα Νικολάου ετοίμασε μια μαγική γεύση για το σαρακοστιανό τραπέζι: Απίθανα καλαμαράκια γιουβέτσι με ούζο & γλυκάνισο

4press