Μαγειρική

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Γιαουρτίνη Πελοποννήσου – Εύκολη, παραδοσιακή συνταγή αποκριάς με απίστευτη γεύση

Γλυκιά γιαουρτίνη, εκτός από την Πελοπόννησο συναντούμε επίσης στην Αιτωλοακαρνανία, στην Στερεά Ελλάδα αλλά και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου.

Η τέλεια, γλυκιά, σιροπιαστή γιουρτόπιτα με σιμιγδάλι και χωρίς βούτυρο. Ας δούμε τη συνταγή:

Υλικά Συνταγής

2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (400 γραµ.)
3 αυγά χωρισμένα
250 γραµ. ζάχαρη
1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 βανίλιες
300 γραµ. ψιλό σιμιγδάλι
1/2 φλ. χυμό πορτοκάλι
1/4 φλ. ούζο (ή έξτρα χυμό πορτοκαλιού)

Για το σιρόπι

2 φλ. ζάχαρη
1¾ φλ. νερό
φλούδα λεμονιού
χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση

Η γιαουρτίνη Πελοποννήσου είναι μία συγκλονιστική σιροπιαστή γιαουρτόπιτα.

Για την παραδοσιακή γιαουρτίνη Πελοποννήσου με σιμιγδάλι, χωρίς βουτυρο, τη σιροπιαστή γιαουρτόπιτα Πελοποννήσου, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι σε μαρέγκα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές.
  • Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τη ζαχαρη και τα χτυπάμε με μιξερ χειρος μέχρι  να αφρατέψουν καλά.
  • Προσθέτουμε το γιαουρτι, το μπεικιν και το σιμιγδαλι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Διαλύουμε τη σόδα μας στο χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα υλικά.
  • Προσθέτουμε το ούζο και συνεχίζουμε το χτύπημα  μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα κι απαλά αναδιπλώνουμε τη γιαουρτίνη με σπατουλα ούτως ώστε να χαθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
  • Αδειάζουμε τη γιαουρτίνη σε καλά βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε την γιαουρτίνη Πελοποννήσου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C, στον αέρα, για περίπου 40΄μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η επιφάνεια.
  • Αφού κρυώσει η γιαουρτίνη, την κόβουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε σιγά σιγά με το ζεστό σιρόπι.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει όλο το σιρόπι.

Μπορείτε να αλείψετε τη γιαουρτίνη με μια ελαφριά κρέμα λεμονιού.

Παγώστε τη γιαουρτίνη στο ψυγείο.

Για το σιροπι

  • Βάζουμε τη ζαχαρη, το νερό, τη φλούδα σε κατσαρολα να βράσουν.
  • Ανακατεύουμε το σιρόπι μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού και βράζουμε για 2-3΄.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού στο τέλος.
  • Το σιροπι πρέπει να είναι ζεστό και η γιαουρτίνη κρύα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ευχαριστώ την κυρία Γεωργία Χριστοπούλου από την Γαστούνη Ηλείας, που μοιράστηκε μαζί μας την παραδοσιακή “Γιαουρτίνη Πελοποννήσου”. Μας εξήγησε ότι η παραδοσιακή γιαουρτίνη γίνεται μόνο με γιαούρτι πλήρες και όχι με βούτυρο. Γίνεται μόνο με σιμιγδάλι και καθόλου αλεύρι. Παραδοσιακά τη γιαουρτίνη την έχουν πάντα στο αποκριάτικο τραπέζι και κάποιες φορές και στο πασχαλινό τραπέζι.

Αν δεν θέλετε να βάλετε ούζο, προσθέστε επιπλέον χυμό πορτοκαλιού. Εάν σας άρεσε η γιαουρτίνη, δοκιμάστε και το κέικ με λάδι και γιαούρτι

Related posts

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει: Πίτσα με κολοκυθάκι, σαλάμι και φέτα – το tip της σεφ για να γίνει ακόμα πιο νόστιμη!

4press

Ο Βαγγέλης Δρίσκας μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μία άκρως γιορτινή σαλάτα με ψητά παντζάρια και ρόδι

4press

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πεντανόστιμο και ζουμερό γεμιστό ρολό κιμά με αυγά, τυρί, ζαμπόν & baby πατάτες βουτύρου – Ονειρεμένο ! (βίντεο)

4press