Μαγειρική

Άκης Πετρετζίκης: Χοιρινό φρικασέ στην χύτρα ταχύτητας – Ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα και όχι μόνο! (βίντεο)

Το απόλυτο οικογενειακό γεύμα με χοιρινό φρικασέ στη χύτρα ταχύτητας και αυγολέμονο

Συστατικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 50 γρ. κρασί λευκό
  • 600 γρ. νερό
  • 500 γρ. μαρούλι
  • 150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι άνηθο

Για το αυγολέμονο

  • χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ. ζωμό, από το χοιρινό

Για το σερβίρισμα

  • άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • λεμόνι, κομμένο σε φέτες

  • Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει. 
  • Ρίχνουμε το χοιρινό, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές. Ιδανικά, σοτάρουμε το χοιρινό σε δύο δόσεις. 
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε το νερό, και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της.
  • Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. 
  • Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
  • Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, ανοίγουμε το καπάκι της, και ρίχνουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
  • Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας, τοποθετούμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 1, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. 
  • Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, την αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι της, και αφήνουμε στην άκρη.

Για το αυγολέμονο

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. 
  • Ρίχνουμε με μια κουτάλα αργά τον ζωμό από το χοιρινό, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα χειρός. 
  • Μεταφέρουμε όλο το αυγολέμονο ξανά μέσα στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με άνηθο, ελαιόλαδο και πιπέρι, γαρνίρουμε με 2 φέτες λεμονιού, και σερβίρουμε.

Related posts

Οι New York Times εξυμνούν την ελληνική φέτα: «Όλα γίνονται καλύτερα με ένα κομμάτι της»

4press

Γιάννης Λουκάκος: Διαφορετικό ρυζόγαλο με γάλα αμυγδάλου

4press

Στέλιος Παρλιάρος: Ζουμερό γλυκό με κρέμα, σταφίδες και ρούμι – μια παραδοσιακή ουγγρική συνταγή

4press