Το απόλυτο οικογενειακό γεύμα με χοιρινό φρικασέ στη χύτρα ταχύτητας και αυγολέμονο
Συστατικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1,5 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 600 γρ. νερό
- 500 γρ. μαρούλι
- 150 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- ½ ματσάκι άνηθο
Για το αυγολέμονο
- χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 1 αυγό, μεσαίο
- αλάτι
- πιπέρι
- 200 γρ. ζωμό, από το χοιρινό
Για το σερβίρισμα
- άνηθο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το χοιρινό, πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κρέας από όλες τις πλευρές. Ιδανικά, σοτάρουμε το χοιρινό σε δύο δόσεις.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα ρίχνουμε στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Σβήνουμε με το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
- Προσθέτουμε το νερό, και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της.
- Γυρίζουμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 3, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.
- Κόβουμε το μαρούλι σε μεγάλα κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
- Αποσυμπιέζουμε τη χύτρα ταχύτητας, ανοίγουμε το καπάκι της, και ρίχνουμε το μαρούλι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο.
- Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας, τοποθετούμε τη βαλβίδα στην ένδειξη 1, και μόλις φτάσει στο πράσινο χρώμα, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
- Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, την αποσυμπιέζουμε, ανοίγουμε το καπάκι της, και αφήνουμε στην άκρη.
Για το αυγολέμονο
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Ρίχνουμε με μια κουτάλα αργά τον ζωμό από το χοιρινό, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα χειρός.
- Μεταφέρουμε όλο το αυγολέμονο ξανά μέσα στη χύτρα, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Για το σερβίρισμα
- Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα, πασπαλίζουμε με άνηθο, ελαιόλαδο και πιπέρι, γαρνίρουμε με 2 φέτες λεμονιού, και σερβίρουμε.