Μαγειρική

Άκης Πετρετζίκης: Ζουμερή τηγανιά κοτόπουλο – Απογειώστέ την με σπιτικά λιαστά ντοματίνια ψημένα στον φούρνο – Το απόλυτο Κυριακάτικο πιάτο !

Λαχταριστό!

Υλικά

Για τα λιαστά ντοματίνια

  • 1 κιλό ντοματίνια
  • 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
  • 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 10 γρ. φύλλα βασιλικού
  • 5 κλ. θυμάρι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • σπορέλαιο, για τη συντήρηση

Για την τηγανιά κοτόπουλου

  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • πράσινη πιπεριά
  • κόκκινη πιπεριά
  • 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
  • ½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 100 γρ. ντοματίνια, λιαστά
  • 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές
  • μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Για τα λιαστά ντοματίνια

  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. 
  • Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα φύλλα βασιλικού και το θυμάρι.
  • Σπάμε με ένα μαχαίρι τις σκελίδες σκόρδου και τις μεταφέρουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας προσέχοντας να μην σπάσουν τα ντοματίνια.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
  • Αφαιρούμε τα ντοματίνια από το ψυγείο και βγάζουμε τη διάφανη μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, μεταφέρουμε μέσα τα ντοματίνια και τα στραγγίζουμε. (Μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμί για dressing σε σαλάτες.) 
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα ντοματίνια με τη φλούδα προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3-4 ώρες. Στον μισό χρόνο γυρνάμε τα ντοματίνια από την άλλη μεριά. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Μεταφέρουμε τα ντοματίνια σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και ρίχνουμε το σπορέλαιο. 
  • Συντηρούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.

Για την τηγανιά κοτόπουλου

  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  • Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε πολύ μικρές λωρίδες και το μεταφέρουμε στο τηγάνι.
  • Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και το γυρνάμε με μια τσιμπίδα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές.
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, και κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα λαχανικά. 
  • Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ρίγανη, σβήνουμε με το κρασί, και ανακατεύουμε με την κουτάλα. 
  • Προσθέτουμε τα λιαστά ντοματίνια και την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε ξανά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Related posts

Γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με λεμονόχορτο

4press

Στέλιος Παρλιάρος: Συνταγή για ραβανί – υπέροχο απογευματινό κέρασμα με το τσάι ή τον καφέ σας

4press

14 σούπες με ψάρια και θαλασσινά για το Κυριακάτικο ή καθημερινό τραπέζι

4press