Λαχταριστό!
Υλικά
Για τα λιαστά ντοματίνια
- 1 κιλό ντοματίνια
- 40 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 40 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 10 γρ. φύλλα βασιλικού
- 5 κλ. θυμάρι
- 2 σκ. σκόρδο
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- σπορέλαιο, για τη συντήρηση
Για την τηγανιά κοτόπουλου
- 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 50 γρ. λευκό κρασί
- 100 γρ. ντοματίνια, λιαστά
- 50 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- πατάτες τηγανητές
- μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για τα λιαστά ντοματίνια
- Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα φύλλα βασιλικού και το θυμάρι.
- Σπάμε με ένα μαχαίρι τις σκελίδες σκόρδου και τις μεταφέρουμε στο μπολ.
- Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας προσέχοντας να μην σπάσουν τα ντοματίνια.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100°C στον αέρα.
- Αφαιρούμε τα ντοματίνια από το ψυγείο και βγάζουμε τη διάφανη μεμβράνη.
- Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι σε ένα μπολ, μεταφέρουμε μέσα τα ντοματίνια και τα στραγγίζουμε. (Μπορούμε να κρατήσουμε το ζουμί για dressing σε σαλάτες.)
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και μεταφέρουμε τα ντοματίνια με τη φλούδα προς τα κάτω, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3-4 ώρες. Στον μισό χρόνο γυρνάμε τα ντοματίνια από την άλλη μεριά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Μεταφέρουμε τα ντοματίνια σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και ρίχνουμε το σπορέλαιο.
- Συντηρούμε στο ψυγείο για 2 μήνες.
Για την τηγανιά κοτόπουλου
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Φοράμε γάντια, κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κοτόπουλο σε πολύ μικρές λωρίδες και το μεταφέρουμε στο τηγάνι.
- Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και το γυρνάμε με μια τσιμπίδα για να ψηθεί από όλες τις πλευρές.
- Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το σκόρδο, και κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες.
- Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα λαχανικά.
- Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τη ρίγανη, σβήνουμε με το κρασί, και ανακατεύουμε με την κουτάλα.
- Προσθέτουμε τα λιαστά ντοματίνια και την κρέμα γάλακτος, και ανακατεύουμε ξανά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, και σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και ψιλοκομμένο μαϊντανό.