Η καλύτερη πορτοκαλόπιτα είναι ζουμερή και γεμάτη αρώματα.
Υλικά Συνταγής
- Για την πορτοκαλόπιτα
- 450 γραμ. φύλλο κρούστας
- 250 γραμ. ηλιέλαιο
- 250. γραμ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 150 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια
- 5 αυγά χτυπημένα
- 500 γραμ. γιαούρτι
- 200 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή ξινόγαλα ή γάλα με 2 κ.σ λεμόνι)
- 20 γραμ. baking powder
- Για το σιρόπι
- 600 γραμ. ζάχαρη
- 500 γραμ. νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- 1 πορτοκαλι χυμό και ξύσμα
- 100 γραμ. μαρμελάδα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Συνταγή για την καλύτερη πορτοκαλόπιτα από την Αργυρώ
Ζουμερή, αφράτη, γεμάτη αρώματα πορτοκαλιού, αυτή η πορτοκαλόπιτα σε τρελαίνει από την πρώτη μπουκιά. Εύκολη, γρήγορη και με λίγα υλικά θα την έλεγε κανείς και “πορτοκαλόπιτα της τεμπέλας”. Ακολουθήστε βήμα-βήμα τις οδηγίες και θα φτιάξετε την καλύτερη, την πιο αφράτη και εύκολη πορτοκαλόπιτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Όλα τα υλικά για την πορτοκαλόπιτα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Τα πορτοκάλια που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ακέρωτα. Η προσθήκη της μαρμελάδας στο μείγμα της πορτοκαλόπιτας απογειώνει τη γεύση της. Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φύλλα κρούστας θα πρέπει προηγουμένως να τα έχετε αποψύξει.
- Θα την ψήσουμε σε βουτυρωμένο ρηχό ταψί ιδανικά 32×22εκ.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα ή στους 180ºC στις αντιστάσεις.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 4 λεπτά.
- Από την ώρα που παίρνει βράση το σιρόπι, δεν ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τη μαρμελάδα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Για το μείγμα
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τη μαρμελάδα πορτοκάλι, τα αυγά, την κρέμα και το γιαούρτι.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα και να γίνει μια αφράτη κρέμα που δεν θα ξεχωρίζουν τα υλικά.
- Τέλος, προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε.
- Αν έχετε χρόνο αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα γίνει σωστά το καραμέλωμα στο ψήσιμο της πορτοκαλόπιτας.
Για τα φύλλα
- Τυλίγουμε τα φύλλα κρούστας σε ρολό και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε λεπτές φέτες.
- Ανοίγουμε, χωρίζουμε και απλώνουμε τα κομμένα φύλλα προκειμένου να ξεραθούν τα κομμάτια περισσότερο. Τώρα τα φύλλα μοιάζουν με κορδέλες. Πρέπει να διαχωριστούν μεταξύ τους σωστά ώστε να βραχούν σωστά ένα – ένα όταν θα τα προσθέσουμε μέσα στην κρέμα της πορτοκαλόπιτας.
- Ρίχνουμε τα στεγνά κομμάτια από τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα κάθε φορά στην κρέμα. Πιέζοντας τα φύλλα μέσα στα υγρά, φροντίζουμε να βραχούν καλά όλα τα κομμάτια φύλλων.
Το να ρίχνουμε τα κομμένα φύλλα λίγα λίγα είναι απαραίτητο βήμα. Αλλιώς κολλάνε μεταξύ τους, σχηματίζοντας μια συμπαγή μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κομματιασμένα φύλλα κρούστας, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό, τις διαλύουμε με δύο πηρούνια, διαχωρίζοντάς τα φύλλα.
- Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 10 λεπτά. Περιμένουμε μέχρι να ποτίσουν τα φύλλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο ταψί, σε μία στρώση και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι, να είναι παντού ισόπαχη.
- Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα.
- Όπως την βγάζουμε καυτή από το φούρνο, την περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως και να ρουφήξει το σιρόπι.
- Η εύκολη πορτοκαλόπιτα κόβεται αφού κρυώσει και πιεί όλο το σιρόπι της, όπως κάνουμε σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού.
Για το σερβίρισμα της πορτοκαλόπιτας
- Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.
- Σερβίρουμε σκέτη ή με μία μπάλα παγωτό.
